Za kulturu nenasilja i mira

NJUJORK, 2. oktobra 2012. (Beta) - Bavljenje uzrocima konflikata i netolerancije je najbolja prevencija nasilja i put za uspostavljanje kulture nenasilja i mira, poručio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun u ovogodišnjoj poruci povodom Medjunarodnog dana nenasilja, koji se obeležava 2. oktobra.

"Kad pogledamo širom sveta, tolerancija je na testu. Borbe uzimaju danak od Avganistana, preko Sirije do Sahela. Ekonomska kriza podstiče ksenofobiju i druge forme opasne i smrtonosne diskriminacije. Terorizam, trgovina ljudima, ugrožavanje ljudskih prava i nasilje protiv žena preti milionima ljudi", ukazao je Ban.

On je istakao da se mora još više raditi na postizanju razumevanja medju religijama i zajednicama, i izmedju i unutar zemalja, dodajući da prevencija znači više od pukog razdvajanja zaraćenih strana i smanjivanja tenzija.

Predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić podsetio je da se Medjunarodni dan nenasilja obeležava na rodjendan Mahatme Gandija, "jedne od najznačajnijih istorijskih figura 20. veka, i čoveka čije ime će zauvek ostati povezano sa nenasiljem".

On je rekao da je Gandi verovao da je nenasilje "najveća snaga kojom čovečanstvo raspolaže - moćnija od najmoćnijeg oružja za masovno uništenje, koje je smislio čovek".

Pogledajte još