Spisak firmi zbog kojih vam je korpa praznija!

Na spisku proizvođača koji će u toku oktobra poskupeti svoju robu nalaze se pretežno konditori, proizvođači mleka i mlečnih proizvoda, namaza i mesnih prerađevina. Kinikindska industrija mleka trgovcima je poslala nove cenovnike po kojima će nezavisno od rasta PDV, mleko i proizvodi od mleka poskupeti za četiri odsto, piše Blic.

Somboled, Mlekara Loznica i Meggle će cenu svojih mlečnih proizvoda podići u rasponu od tri posto, a namazi "Omnica" i "Inveja" će poskupeti za čak 10 posto. U oktobru će svoje cene korigovati i konditori poput "Pionira" i "Baninija" čiji će slatkiši poskupeti od 3 do 7 posto. Ovakav statistika dodatno zabrinjava sve građane posebno ako se uzme u obzir da ovo nije kraj poskupljenjima, već proizvođači ne isključuju mogućnost da će trgovcima poslati još veće cenovnike.

(old_image)

Radojko Stanić, vlasnik "Baninija", rekao je da su svi inputi porasli mnogo više nego što je ovaj proizvođač korigovao cene.

- Poskupeo je šećer, biljna mast, energija, tako da je prozivanje bilo kog proizvođača za neopravdano podizanje cena neozbiljno, pogotovo u delu prehrambene industrije gde je velika konkurencija. Ne postoji čaroban štapić da po istoj ceni napravite proizvod sa skupljim inputima - izjavio je Stanić za Blic i dodao da proizvođači rade sa sve manjim maržama, pa samim tim im je i sve manja zarada, ali da, ipak, svako nastoji da ostvari bilo kakav profit.

Stanić, međutim, ne isključuje mogućnost ni novih poskupljenja slatkiša, navodeći da svaki odgovoran proizvođač iz dana u dan prati promene na tržištu i u skladu s tim se i ponaša.

- Neka mi ministar kaže koliki će za mesec dana biti kurs, inflacija, cene sirovina i onda ću i ja unapred reći do kada neće biti poskupljenja - tvrdi on.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović zatražio je od Vlade da vrati cene osnovnih životnih namirnica u narednih 15 dana, koje su neopravdano poskupele.

- Povećanjem PDV-a nisu obuhvaćene osnovne životne namirnice, tako da je povećanje cena ovih dana neopravdano. Daćemo Vladi 15-20 dana da vrate cene na nivo koji je bio pre 1. septembra, a ukoliko to ne učini, pozvaćemo ljude na masovne proteste u svim gradovima Srbije - rekao je Orbović.

Izvor: Blic

Pogledajte još