Šta sve odaje lažljivog kolegu

Ne brinite, to može svakome da se desi, ali nije loše da pre nego što se zbližite s nekim na poslu, procenite da li je ta osoba zavredila vaše poverenje. Lako ćete na osnovu njenog ponašanja i gestakulacije tokom razgovora zaključiti da li vas laže i obmanjuje. I naravno, s takvima ne pravite nikakve poslovne dilove.

1. Drži prekrštene ruke
Ako osoba s kojom razgovarate nikako ne može da se namesti, već stalno prekršta noge i lomi ruke, to znači da laže. To je odbrambeni govor tela, koji lažovima daje osećaj manje eksponiranosti.

2. Pogrbi se dok priča
Držanje tela može da otkrije nedostatak samopouzdanja kod osobe koja laže. Zato su pogrbljenost i spuštena glava jasni znaci da osoba pred vama ne govori istinu.

3. Gricka usne
Ako primetite da osoba s kojom pričate neprestano gricka usne, to znači da se priprema da vam plasira laž. Bleferi nesvesno sprečavaju sebe da previše pričaju grizući usne ili stežući vilicu.

4. Gladi bradu
Lažljivci sakrivaju usta češkanjem obraza i glađenjem brade, kao da pri tom hoće da sakriju ono što izgovaraju. Zato ne verujte previše onima koji ne sklanjaju ruku s brade dok razgovaraju s vama.

5. Udaljuje se od sagovornika
Udaljavanjem od vas lažov pokušava da sakrije svoje nervozne pokrete. Ako to primetite, znajte da je vaš sagovornik upravo pokušao da vas prevari.

6. Rasteže odeću

Ubrzano kucanje srca dovodi do povećanja telesne temperature, koje se oseća na licu i vratu, zato lažovi razvlače svoje kragne i majice da bi se rashladili.

7. Užurban je
Užurbanost je podsvesni pokušaj lažova da skrene pažnju na nešto drugo. Zato prevaranti kao po nepisanom pravilu brzo pričaju pokušavajući da što više prikriju istinu.

8. Retko trepće
Ljudi misle da, ako neko skreće pogled u daljinu, laže. To lažovi znaju i zato se koncentrišu da to ne rade. Zato polažu izuzetno veliki napor da što manje trepću.

9. Pipka nos
U nosu se nalazi nadražajno tkivo koje zbog povećanog krvnog pritiska nabubri kad neka osoba laže, a to izaziva golicanje u nosu. Upravo zbog ovoga prevaranti se non-stop pipkaju po nosu.

10. Obrazi mu crvene
Ubrzan rad srca i povećan krvni pritisak širi krvne sudove i gura ih ka površini kože, što krivce tera da crvene. Zato, čim vidite da se na vašem sagovorniku menja boja obraza, nemojte mu ništa verovati.

11. Dlanovi mu se znoje
Kada neko laže, adrenalin se povećava, a to dovodi do stvaranja velike količine znoja, što kožu čini glatkom. Obratite pažnju na dlanove vašeg sagovornika, ako primetite da su vlažni, znajte da imate posla s prevarantom.

Izvor: Žena.rs

Pogledajte još