U svetu hiljade pogubljenja prošle godine

BEOGRAD, 10. oktobra 2012. (Beta) - Zamenik Zaštitnika gradjana Miloš Janković izjavio je u sredu, povodom Medjunarodnog dana protiv smrtne kazne, da je nekoliko hiljada ljudi pogubljeno u proteklih godinu dana u zemljama koje još nisu ukinule smrtnu kaznu.

"Oko 140 država u svetu danas živi bez smrtne kazne, medjutim oko 50 država je zadržalo tu kaznu, a 21 država je prošle godine izvršila najmanje po jedno pogubljenje. U tim zemljama je tokom prošle godine obešeno, streljano ili na drugi način pogubljeno nekoliko hiljada ljudi", rekao je Janković agenciji Beta.

On je podsetio da se 10. oktobra u celom svetu obeležava Dan protiv smrtne kazne i da tada države, organizacije i pojedinci potvrdjuju svoju opredeljenost za ukidanje smrtne kazne u zemljama u kojima ona još postoji i svoju odlučnost da ne dopuste njeno ponovno uvodjenje u zemljama u kojima je ukinuta.

"U Srbiji je formirana koalicija organa, nevladinih udruženja koji smatraju da u Srbiji nikada neće biti ponovo uvedena smrtna kazna i da Srbija nikada neće pogubiti nijedno ljudsko biće", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, smrtna kazna u Srbiji poslednji put je izvršena 1992. godine, a konačno je ukinuta u februaru 2002. godine.

Pogledajte još