Obeležena 10. godišnjica terorističkog napada u Baliju

BEOGRAD, 12. oktobra 2012. (Beta) - Na Baliju, u Indoneziji, u petak je obeležena 10. godisnjica bombaškog napada u kome su ubijene 202 osobe iz 21 države.

Pre deset godina, u popularnom turističkom mestu Kuta na Baliju, prvo se jedan bombaš samoubica razneo u irskom pabu "Padis" (Paddy's), u 23 sata i pet minuta po lokalnom vremenu. Posle nepunog minuta, drugi bombaš samoubica detonirao je veću bombu u automobilu sa druge strne ulice, kod noćnog kluba Sari, u kome je potom izbio požar.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, australijski lideri - premijerka Džulija Gilard, bivši premijer Džon Hauard i vodja opozicije Toni Abot prisustvovali su komemoraciji povodom goišnjice napada u kome je poginulo 88 Australijanaca.

U obraćanju na jutarnjem pomenu žrtvama na Baliju, Džilar je rekla da su Australija i Indonezija danas "bliže nego ikad ranije".

U Indoneziju je na obeležavanje 10. godišnjice napada doputovalo oko 1.000 Australijanaca, prenosi Bi-Bi-Si i dodaje da su prisustvovali i drugi ožalošćeni, a da je današnji dogadjaj pokrivalo više od 2.000 pripadnika službi bezbednosti.

Pogledajte još