fbpx

Mladić: Dajmo šansu da mir progovori

HAG, 12. oktobra 2012. (Beta) - Branioci Ratka Mladića, optuženog za genocid u BiH, dokazivali su u petak na sudjenju pred Haškim tribunalom da je u maju 1992. Mladić naredio obustavu vatre u Sarajevu, citirajući njegove reči: "Dajmo šansu da mir progovori".

Svedok optužbe Džon Vilson (John Wilson), tadašnji šef vojnih posmatrača UN u glavnom gradu BiH, uzvratio je da to dokazuje da je komandant Vojske Republike Srpske mogao da obustavi napade na Sarajevo kada je to želeo.

Australijski general Vilson u glavnom iskazu je potvrdio navod optužnice koji Mladića (69) tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima.

Unakrsno ispitujući Vilsona, branilac Nenad Petrušić citirao je Mladićeve reči iz razgovora sa podredjenim, vodjenim 24. maja 1992, tokom evakucije kasarne JNA "Viktor Bubanj" iz Sarajeva. Taj razgovor prisluškivale su i snimile vlasti BiH.

Advokat Petrušić citirao je Mladićeve reči: "Prenesi tamo da bude mir... Nemojte da pucate, kvarite mi sve ostalo... Kasarnu bez vatre evakuisati... Ne trebamo žariti i paliti oko sebe, dajmo šansu da mir progovori".

Vilson je potvrdio da iz razgovora proizlazi da Mladić "nastoji da nametne obustavu vatre" i "pokušava da umiri jednog od svojih komandanata", kako bi kasarna bila mirno evakuisana.

Svedok je, medjutim, naglasio da je Mladić "time demonstrirao da, kada želi, može nametnuti da vatra na Sarajevo bude obustavljena".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.