Isprobajte šašavu OMG dijetu!

Iako zvuči blesavo i nestvarno ali OMG dijeta je pokazala odlične rezultate i uspela je da sa trona skine čak i najpopularniju Dukan dijetu! U najkraćem, sastoji se iz preskakanja doručka, uzimanja tri velika obroka dnevno i ispijanja velikih količinama kafe, piše "Metroportal".

„Six Weeks to OMG" je neobična dijeta koja je nastala nakon detaljnih naučnih istraživanja i ličnog iskustva Britanca Venisa A. Fultona koji radi kao lični trener. Njeogva dijeta nema strogo utvrđen plan obroka ni stroga pravila, već se temelji na sledećih šest osnovnih koraka:

1. Preskočite doručak
Iako brojni stručnjaci tvrde da je ovo najvažniji obrok tokom dana, Fulton tvrdi da to ne znači da je obilno doručkovanje dobra ideja za one koji žele da smršaju. On smatra da telo tokom spavanja potroši svu preostalu hranu u organizmu, zbog čega mozak ujutro šalje signale gladi. Ukoliko imate višak masnih naslaga, možete slobodno da preskočite doručak s obzirom da će vaše telo u potrazi za energijom koja mu je potrebna potražiti upravo višku koji želite da istopite. Ako još uspete i da vežbate malo ujutru, efekat će biti još bolji.

2. Tuširajte se hladnom vodom
Nakon buđenja, istuširajte se hladnom vodom jer će to naterati telo da troši kalorije kako bi održalo telesnu temperaturu, što ce garantovano ubrzati metabolizam u narednih 12 do 15 sati. Temperatura vode treba da je između 15 i 20 stepeni, atuširanje ne treba da traje duže od 15 minuta, a nakon toga se toplo obucite i malo hodajte po kući.

3. Kafa posle tuširanja
Kad ste se malo ugrejali nakon hladnog tuša, vreme je za prvu šoljicu crne kafe za koju je dokazano da pomaže u borbi s viškom kilograma ukoliko se konzumira na pravi nacin. On funkcioniše po principu da što je veći osećaj gladi u želucu, to kofein efikasnije omogućava telu da troši masnoću. Fulton preporučuje crnu kafu bez šećera, mleka i bilo kakvih dodataka.

4. Pokrenite se
Dok vam još kofein teče krvotokom, bacite se na fizičku aktivnost jer će to dodatno podstaći vaše telo da troši masne naslage. Najbolje su vežbe koje uključuju što više mišićnih grupa. Najbolji je džoginig, ali ga možete zameniti i brzim hodanjem ili obavljanjem radova u bašti ili sl. pošto su to aktivnosti kojima aktiviramo i mišiće ruku, nogu, leđa i grudi. Bitno je da izaberite aktivnost u kojoj uživate i da se ona traje trideset minuta.

(old_image)

5. Jedite!
Velika večina stučnjaka za mršavljenje se slaže da treba jest malo i često da bi se aktivirao metabolizam i podsaklo mršavljenje, međutim, Fulton se ne slaže sa tim. On smtra da to u praksi mnogo češće dovodi do toga da osoba izgubi pojam o broju kalorija koje na taj način unese. Možda zvuči staromodno ali tri obroka dnevno uvek u isto vrijeme, s time da poslednji obrok bude oko dva sata pre spavanja, zaista "rade posao", tvrdi Fulton i objašnjava:

"Telo taloži masne naslage kako bi tu energiju moglo da upotrebi onda kada nam nije dostupna nikakva hrana. Zato je sasvim logično očekivati da naslage možemo da sagorimo samo kada ostavimo dovoljno vremena između obroka. Imajte na umu da telo luči hormon leptin dok jedemo, koji mozgu govori da smo siti, ali se taj proces događa sa dvadesetak minuta zakašnjenja. Upravo zbog toga su tri konkretna obroka bolja od neprestanog grickanja nečega."

6. Brojite ugljene hidrate
Venis A. Fulton smatra da svaki obrok treba da sadrži oko 50 odsto proteina, što možda, na prvi pogled deluje puno, ali protein je sastavni deo zdrave ishrane i pomaže u smanjivanju apetita satima. Dobri izvori proteina su piletina, ćuretina, riba, jaja, punomasni jogurt i orašasti plodovi. S druge strane, ako želite da smršate, morate da kontrolišete unos ugljenih hidrata. Dok ne steknete veštinu da procenite količinu ugljenih hidtara po veličini porcije, izbegavajte da jedete više od 120 grama ugljenih hidrata dnevno.

U neograničenim količinama možete da jedete povrće, osim pasulja, šargarepe, cvekle, krompira i kukuruza, ali zato ne smete da jedete više od tri voćke dnevno. Visok udeo fruktoze potpuno će vam poremetiti apetit i blokirati učinak hormona leptina - supstance koja javlja mozgu da smo siti. Najbolje je jesti voće sa niskim procentom fruktoze, ako što su avokado, borovnica, grejp, guava, ananas, šljiva, jagoda i paradajz.

Od pića se preporučuju samo voda i zeleni čaj, a nikako ne uzimajte zašećerena i alkoholna pića.

Probajte, pa nam javite deluje li ova šašava dijeta!

priredila:

Pogledajte još