Balkan kao osovina mira u ujedinjenoj Evropi

ISTANBUL/BEOGRAD, 18. oktobra 2012. (Beta) - Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je u četvrtak na skupu povodom 100. godišnjice Balkanskih ratova u Istanbulu da Balkan treba da postane osovina mira unutar ujedinjene Evrope.

Na konferenciji "Od Balkanskih ratova do balkanskog mira" na kojoj su učestvovali predstavnici više zemalja regiona, Davutolgu je kazao da je vreme da Balkan prestane da bude područje rascepkanih identiteta i da sam počne da rešava sopstvene probleme.

Kako prenosi agencija Anadolija, Davutoglu je podvukao da patnje iz prošlosti treba da budu pouka da se slične tragedije izbegnu u 21. veku.

Ako narodi Balkana ostave za sobom ideološke, etničke i verske razlike, Balkan će postati područje mira, bezbednosti i stabilnosti sa zajedničkim običajima, kulturom..., rekao je turski ministar.

Prema njegovim rečima, na veliku kulturnu i jezičku raznolikost na tako malom prostoru trebalo bi gledati kao na veliki izvor dinamičnosti. Ono što treba da činimo jeste da gledamo u budućnost kroz novi prozor okupljeni oko zajedničkih vrednosti, kulture i iskustva, dodao je Davutoglu.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki, kako prenosi agencija Makfaks, istakao je da je postizanje trajnog i održivog mira na Balkanu moguće samo uz pomoć pomirenja i integrisanja u ujedinjenu Evropu.

Popov je rekao da je prisustvo ministara iz više zemlaja regiona na obeležavanju 100. godišnjice Balkanskih ratova još jedna potvrda u približavanja zemalja i prevazilaženja stereotipa na Balkanu.

Pogledajte još