Ero osudio zauzimanje džamije

PARIZ, 20. oktobra 2012. (Beta-AFP) - Francuska vlada osudila je i nazvala "provokacijom iz mržnje" zauzimanje džamije u Poatjeu u subotu u centralnoj Francuskoj.

Iz Manile, gde je trenutno u poseti, francuski premijer Žan-Mark Ero "oštro" je osudio "provokaciju iza koje stoji neprihvatljiva verska mržnja".

I ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals osudio je "neprihvatljivu provokaciju iz mržnje".

Oko 70 pripadnika ekstremne desnice zauzelo je danas džamiju u izgradnji u Poatjeu. Na gradilištu su se okupili "uglavnom mladi i na krovu su istakli transparent Generacije identiteta". Nakon pregovora s lokalnim vlastima, demonstranti su sredinom dana pristali da odu sa krova džamije.

"Nameravali smo da ostanemo duže, ali pošto nismo imali nameru da ulazimo u fizički sukob, odlazimo s policijom, kako se ovo ne bi loše završilo", kazao je portparol grupe Damijen Rije.

Na sajtu organizacije Generacija identiteta navedeno je da se sa "velike džamije u Poatjeu upućuje poziv na ponovno osvajanje" i podseća da će se "uskoro navršiti 1.300 godina otkako je Karlo Martel porazio Mavre u Poatjeu".

Pogledajte još