Ponestaje novca za program Erazmus Mundus

BRISEL, BEOGRAD, 26. oktobra 2012. (Beta) - Jedan od najpoznatijih programa za razmenu i stipendiranje studenata na univerzitetima u Evropskoj uniji mogao bi da ostane bez sredstava, ukoliko se nešto ubrzo ne promeni.

Poslanici Evropskog parlamenta traže od članica Evropske unije da povećaju izdavanja za program stipendiranja "Erazmus Mundus" (Erasmus), preneo je u petak briselski portal Euraktiv (euractiv.com).

Evropska komisija zatražila je ranije od članica dodatna finansijska sredstva za održavanje tog programa do kraja 2012. godine. Da bi se to dogodilo, potrebno da Komisija od članica obezbedi dodatnih 90 miliona evra.

Iako u EK tvrde da će novca biti dovoljno do kraja godine za realizaciju svih projekata iz programa "Erazmus Mundus", ne isključuju mogućnost da će, ukoliko članice uskoro ne uplate dodatna sredstva možda morati da iskoriste novac predvidjen budžetom za narednu godinu.

"Suočeni sa mogućim nedostatkom sredstava u fondovima, univerziteti i koledži će verovatno smanjiti broj raspoloživih mesta u drugom semestru 2012-2013. godine, ili smanjiti obim kredita", upozorila je Evropska komisija.

Pogledajte još