Kina će reagovati ako se ugrozi njen suverenitet

PEKING, 27. oktobra 2012. (Beta-AP) - Kina želi prijateljske odnose za svim zemljama, uključujući i Japan, ali će odlučno odgovoriti na svaki pokušaj ugrožavanja njenog suverniteta, izjavio je zamenik kineskog ministra spoljnih poslova DZang DZijun.

On je dodao da u slučaju da neko ugrozi suverenitet Kine, Peking "neće imati drugog izbora", nego da reaguje odlučno, kako bi se uklonile smetnje njenom putu mirnog razvoja.

Zamenik kineskog ministra je naglasio da odluka Japana da "kupi" kineska ostrva Diaoju predstavlja ozbijno ugrožavanje teritorijalnog integriteta Kine, kao i da ona ima najteže posledice na odnose dve zemlje od kada je 1972. godine postignuta normalizacija odnosa Pekinga i Tokija.

On je naglasio da na osnovu pravnih i istorijskih činjenica, ostrva Dijaou pripadaju Kini i da Japan nema pravo da kupuje ili prodaje bilo što što se nalazi na kineskoj terotoriji.

DZang DZijun je ocenio da je "kupovina" ostrva Diaoju orkestrirana od strane desnih formacija u Japanu i da japanska vlada ne samo da to nije sprečila nego je i pružila podršku takvoj odluci.

Pogledajte još