Srbija treba da primeni Pakt o nacionalnim manjinama

BUKUREŠT, 29.oktobra 2012.(Beta) - Komesar za širenje Evropkse unije Štefan File rekao je u ponedeljak u Bukureštu da vlasti Srbije treba da savesno primene Protokol o nacionalnim manjinama, potpisan 1. marta u Briselu.

File se danas u Bukureštu sa predsednikom Rumunije Trajanom Baseskuom i ministrom spoljnih poslova Titusom Korlaceanuom razgovarao o širenju EU na zemlje Zapadnog Balkana i o pitanjama "istočnog susedstva" EU.

"Što se tiče kandidature Srbije za prijem u EU, vlasti Srbije treba da savesno primene Protokol Mešovite rumunsko-srpske komisije o nacionalnim manjinama, potpisan 1. marta u Briselu", ukazao je File.

Dodao je da i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton ocenjuje da je to "dokument od velikog značaja".

Basesku je rekao da je dobro što evropski komesar i dalje drži kao prioritet Evropske unije problematiku proširenja i saradnju sa zemljama "Istočnog partnerstva".

Ministar Korlacean je rekao da Rumunija podržava evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, naglasivši značaj ispunjenja svih uslova za pristupanje EU.

Pogledajte još