Saveti za zdrav i dug život iz 1877.

U starim knjigama i časopisima nalazi se prava riznica veoma vrednih i korisnih saveta za bolje zdravlje i dug život. Možda jezik kojim su pisani nije "in" ili "u trendu", ne pominju se spa, detoks, velnes i fitnes, fotografije - ako ih uopšte ima- nisu u boji, a kamoli obrađene u fotošopu, ali su zato saveti veoma jednostavni, jasni, prirodni i jeftini.

U velikom broju časopisa i knjiga koje se čuvaju u biblioteci Prirodnjačkog muzeja u Beogradu na mnogim mestima se mogu naći uputstva koja “život skraćuju i produžavaju”, a koja su i te kako primenljiva i danas. Šta više, neretko se može pročitati i o makrobiotici kao jednom od posebnih sistema ishrane i očuvanja zdravlja, a na čijim osnovama se danas rade testovi toleranciju na hranu pomoću koje se reguliše zdravlje i kilaža. U njima se pisalo i o tome koliko na zdravlje utiču vaspitanje, brak, trošenje snage, korišćenje slobodnog vremena, ishrana i sl.

Pročitajte šta davne 1877. godine Jovan Valenta savetovao čitaocima časopisa “Nauka o očuvanju zdravlja” i sami pronađite paralelu sa raznoraznim savremenim Top listama saveta, predloga, uputstava, trikova...

Uputstva za zdrav i dug život:
- Upotrebljavaj i diši samo čist vazduh. Vazduh je Božiji duh.
- Jedi samo kad i dokle si gladan i jedi samo ona jela koja su za tvoje zdravlje korisna. Gde nema umerenosti, tu dolazi lekar
- Pi samo kad i dokle si žedan i čuvaj se svakog pića koje bi tebi ili količinom ili kakvoćom moglo biti opasno. Blagoslovena voda, ona razum ne zamućuje.
- Drži telo tvoje čisto.
- Gledaj da se naučiš na ladnoću i da telo tvoje jačaš.
- Ne dangubi i svagda sebi nalazi posla. Stajaća voda truli.
- Spavaj samo onoliko koliko da se odmoriš i osnažiš. Ko želi mnogo znati, ne sme mnogo spavati.
- Pored duševnog zdravlja ne zaboravi na telesno. U zdravom telu počiva zdrava duša.

Kratko, jasno i jednostavno, zar ne?

Pogledajte još