Ne propuštajte sajmove zapošljavanja

Sve je više raznih Sajmova zapošljavanja na kojima se brojne kompanije predstavljaju zainteresovanim potencijlanim novim radnicima. I pored izvesnog nezadovoljstva jednog broja posetilaca, koji smatraju da pojedine firme na Sajmovima učestvuju prvenstveno iz čisto marketinških razloga, bez konkretnih ponuda za posao, tj, da od prijavljenih CV-jeva samo prave opštu bazu podataka, činjenica je da se Sajmovi zapošljavanja sve više i češće organizuju i da je broj posetilaca u stalnom porastu.

Da li je zaista moguće naći posao na sajmovima zapošljavanja i koliko je zaista realna ponuda na njima? Da li se na njima može doći do novih korisnih informacija u procesu traženja zaposlenja i da li se mogu ostvariti značajni kontakti?

Sajmovi zapošljavanja bi trebalo da budu odličan izvor ponuda za za zaposlenje i da predstavljaju događaje koje nikako ne treba da propusti bilo koja osoba koja zaista traži posao. A da li je tako? Hajde da razmotrimo sajmove sa svih strana i da pokušamo zajedno da zaključimo koliko su vredni.

Koji sajmovi postoje u Srbiji?

Za početak, hajde da vidimo kakve mi to sajmove imamo u Srbiji. Od sajmova koji se tradicionalno organizuju svake godine (što govori na neki način da se radi o najjačim sajmovima u zemlji), na raspolaganju su vam (hronološki, po terminu održavanja):

- Top Job – koji se održava svake godine u martu u Beogradu, u Belexpocentru. Namenjen je
kako studentima, tako i ljudima sa radnim iskustvom koji traže posao.
- Konteh – studentski sajam zapošljavanja i stručnih praksi, koji se (od ove godine) organizuje u
martu, na FTN-u u Novom Sadu
- CareerDays – sajam koji se održava svake godine u aprilu, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, u
organizaciji međunarodne studentske organizacije AIESEC
- Virtualni dan karijera i znanja – regionalni online sajam zapošljavanja i obrazovanja koji
Infostud organizuje sa svojim partnerima iz HR i BIH svake godine u oktobru. S obzirom da
se dešava u 3D okruženju na Internetu, ne postoje fizičke barijere prisustva, namenjen je
ljudima različitih kvalifikacija i nivoa radnog iskustva
- JobFair - sajam poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta, održava se
svake godine u novembru u Zgradi tehničkih fakulteta u Beogradu
- sajmovi Nacionalne službe za zapošljavanje koji se organizuju u različitim gradovima Srbije, u različitim terminima tokom godine

Kao što je i navedeno, neki su namenjeni prvenstveno studentima, neki široj populaciji (studentima, ali i starijima, sa radnim iskustvom) i sigurno da svako može da se prepozna u nekom od ovih sajmova.

(old_image)

Šta sve nudi jedan sajam?

Istina je da, od početka svetske krize, na sajmovima učestvuje manje poslodavaca i da se na njima
ponudi manje upražnjenih radnih pozicija. Ipak, ne treba zanemarivati činjenicu da se tu ipak pojavi 30-40-50 kompanija i da one predstave 50-100-200 radnih pozicija. Da li je to nešto što neko ko zaista aktivno traži posao (i želi da ga pronađe) treba da propusti? Naš savet je svakako da ne. I ne radi se samo o sajmovima. Ne treba propuštati ni jednu priliku za informisanje o poslovima, za predstavljanje poslodavcima.

Budite aktivni i ne propuštajte ni jednu priliku, pa tako ni sajmove zapošljavanja, kako biste se informisali o mogućim poslovima i predstavili potencijalnim poslodavcima.

Sve i ako ne nađeš neku poziciju na koju želiš da konkurišeš, sajam ti daje priliku da se predstaviš lično poslodavcu (uživo na fizičkim, ili putem chata na online sajmovima), da ostaviš utisak, da skreneš pažnju na sebe. Sa druge strane, većina sajmova nudi i mogućnost za usavršavanje, pošto se organizuju radionice, okrugli stolovi, predavanja, webinari. Sve ovo ti može pomoći u procesu traženja posla, pa je šteta propuštati takve prilike.

Kakvi su efekti?

Često se govori o efektima sajmova i svi pokušavaju da kvantifikuju koliko ljudi na sajmu je dobilo posao. Uvek se može napraviti neka procena, ali realno, to je nešto što je jako teško utvrditi. Neke pozicije se ne popune odmah, neki kandidati koji predaju svoj CV na sajmu, budu pozvani na posao posle više meseci, možda i za neku drugu poziciju. Zato ostavimo te procene sa strane. Ti razmisli koliko je tebi bitno da iskoristiš svaku priliku za zaposlenje ili informisanje o potencijalnim poslovnim mogućnostima.

Nadamo se da će privredna situacija biti bolja u godinama koje su ispred nas, a da će samim tim kompanije više zapošljavati i sajmovi biti bogatiji ponudom posla. Ali i do tada, tražite posao na sve moguće načine i koristite prilike koje vam se nude.

Nadlanu.com i Poslovi Infostud.com ti žele puno sreće!

Pogledajte još