Asanž: Obama je vuk u jagnjećoj koži

Govoreći telefonom za AFP iz ambasade Ekvadora u Londonu, gde je zatražio azil u junu u nameri da izbegne izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje, Asanž je rekao da pobeda Obame nije razlog za slavlje.

"Obama izgleda kao fini čovek i upravo to je problem", rekao je 41-godišnji Australijanac za AFP, nakon što je Obama pobedio republikanca Mita Romnija u utorak uveče na izborima i dobio drugi predsednički mandat.

"Bolje je da imamo jagnje u vučjoj koži, nego vuka u jagnjećoj", rekao je Asanž i dodao da su se "sve aktivnosti SAD protiv Vikiliksa dogodile pod administracijom Obame".

Asanž je pozvao SAD da oslobode Bredlija Meninga, vojnika optuženog da je prosledio poverljive vojne dokumentacije Vikiliksu i zatočen u samici u američkom vojnom zatvoru više od dve godine.

"Ponovni izbor Obame poklopio se sa 899. danom koji Mening provodi u zatvoru",
istakao je Asanž.

Vikiliks je 2010. godine razbesneo Vašingon objavivši na hiljade poverljivih američkih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, a zatim i depeše američkih diplomata iz ambasada širom sveta.

Asanž se 7. decembra 2010. godine u Londonu predao Skotland Jardu i protiv njega se vodio postupak oko eventualnog izručenja.

On je 19. juna otišao u ekvadorsku ambasadu u Londonu, gde je zatražio azil, koji mu je odobren 17. avgusta, nakon što je Švedska odbila da da diplomatske garancije da neće biti izručen SAD.

Izvor: RTS

Pogledajte još