Reč godine: opšte rasulo!

Ta reč se često koristila za propuste u britanskim medijima i vladi, a izdavač Oksford juniversiti pres definisao je "omnishambles" kao "situaciju kojom je potpuno pogrešno rukovođeno i koja je karakterisana nizom grešaka i loših proračuna".

Svake godine Oksford juniversiti pres prati promene u engleskom jeziku i bira reč koja najbolje odslikava godinu, a bira se zasebni američki i britanski pobednik.

Ove godine pobednik za SAD je reč "gif" koja označava kompjuterski grafički format (Graphic inter ch ange format). Ovaj format se često koristi za slike na internetu a omogućava i animacije.

"Omnishambles" su skovali pisci satirične televizijske emisije "Usred stvari" (The Tick of It) a primenjivala se na razne stvari - od grešaka u odnosima s javnošću britanske vlade do problematičnih priprema za londonske Olimpijske igre.

Leksikografkinja Oksford juniversiti presa Susi Dent rekla je da je ta reč izabrana zbog svoje popularnosti ali i "lingivstičke plodnosti".

Ona je dodala da je jedna od poznatih kovanica od "omnishambles" i "Romneyshambles" (romnijevsko rasulo) koju je britanska štampa koristila kada je republikanski kandidat za predsednika SAD Mit Romni izrazio sumnje u mogućnosti Londona da uspešno organizuje Olimpijske igre.

LONDON, 12. novembra 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još