Nemačka plaća odštetu žrtvama holokausta

BERLIN, 15. novembra 2012. (Beta-AFP) – Nemački ministar finansija Volfgand Šojble najavio je u četvrtak da će Nemačka isplatiti odštetu žrtvama holokausta iz istočne Evrope i bivših sovjetskih republika koji do sada nisu dobili nadoknadu za pretrpljene patnje.

“U istočnoj Evropi i bivšem Sovjetskom Savezu još ima ljudi koji do sada nisu bili poznati kao pravni naslednici” žrtava, objasnio je nemački ministar berlinskom radiju Inforadio.

“Pošto smo identifikovali te pravne naslednike, trebalo bi da dobiju odštetu. Treba da se istakne da nismo znali imena svih ubijenih osoba”, istakao je Šojble.

“Zločin holokausta bio je toliko neverovatno veliki da ne znamo ni sve ubijene, ni sve njihove pravne naslednike”, dodao je.

Nemački ministar potpisaće kasnije danas sporazum sa organizacijom Jewish Claim Conference, koja širom sveta zahteva odštetu za žrtve holokausta i njihove naslednike. Sporazum će predvidjati odštetu žrtvama iz bivšeg S S S R.

Odštetu bi trebalo da dobije oko 80.000 žrtava holokausta iz tog regiona. Svaki pravni naslednik dobiće jednokratno 2.556 evra, navodi Jewish Claim Conference.