Hrvatska slavi oslobađanje generala

"Radostan sam što su slobodni ljudi za koje sam bio uveren da su nevini... Drago mi je da je presuda ovakva kakva jeste, jer mi smo znali da Oluja nije bila zločinački pothvat. Zločina je bilo, ali za njih generali nisu krivi", izjavio je predsednik Ivo Josipović za Tportal.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da se "radi o dvojici nedužnih ljudi, ali da to ne znači da rat nije bio težak, krvav i pravedan".

"Onima o koje se Hrvatska ogrešila, ona će dug pravde ispuniti. To se ne sme zaboraviti. Markaču i Gotovini hvala što su toliko učinili za Hrvatsku", kazao je Milanović.

Ministri odbrane i branitelja Ante Kotromanović i Fred Predrag Matić otići će vladinim avionom po generale u Hag.

U više hrvatskih gradova sinoć i danas su organizovani skupovi podrške i direktno praćenje izricanja presude pred Haškim tribunalom.

Inače, Jelačićevim trgom u Zagrebu odzvanjaju povici "Ante, Ante!", a okupljeni, najvećim delom veterani, mašu zastavama.

Prenos su iz Haga pratili TV komentatori koji nisu mogli skinuti osmeh s lica kad su čuli obrazloženja odluke suda, ističući da su pale teze o zločinačkom poduhvatu i odgovornosti za zločine, odnosno propuštanja da se oni procesuiraju.

(Beta/Tanjug)

Pogledajte još