Izraelski zvaničnik u Egiptu o primirju s Hamasom

GAZA, 18. novembra 2012. (Beta-AP) - Jedan izraelski izaslanik razgovarao je u nedelju sa egipatskim zvaničnicima o primirju u Izraelu i pojasu Gaze, dok je Izrael proširio paletu svojih ciljeva i napao više od deset domova pripadnika palestinskog pokreta Hamas i dva doma palestinskih novinara.

Sedam civila je ubijeno, ukljucujuci petoro dece.

Po dolasku u medjunarodni aerodrom u Kairu, izraelski zvaničnik, čije ime agencija AP ne pominje, direktno je otišao na razgovore sa egipatskim zvaničicima.

Egipat je vodeća zemlja koja ulaže napore za postizanje primirja na Bliskom istoku od kada je Izrael pokrenuo ofenzivu u sredu sa ciljem da zaustavi raketne napade iz pojasa Gaze. Medjutim, Izrael i pokret Hamas na vlasti u Gazi daleko su od postizanja primirja, ocenjuje AP.

Hamasov uslov za primirje su da se u potpunosti ukine blokada granice Gaze. Hamas traži izraelske garancije da više neće gadjati ciljeve, odnosno lidere Hamasa u pojasu Gaze.

Izraelske vlasti odbacuju te uslove i navode da nisu zainteresovani za primirje ako ne dobiju čvrste garancije da će raketeni napadi biti u potpunosti okončani. Prošla primirja su trajala vrlo kratko.

Kako izraelska operacija teče dalje, Izrael se nalazi na raskršću da li da pokrene kopnenu operaciju u Gazu i zada još veći udarac Hamasu ili da prihvati napore Egipta za postizanje primirja.

"Izraelska vojska je spremna da značajno proširi svoju operaciju", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu na sednici vlade.

Pogledajte još