Pad inflacije od aprila 2013.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da će inflacija u Srbiji početi da pada od drugog tromesečja naredne godine i da bi krajem te godine inflacija trebalo da se vrati u ciljane okvire od četiri, plus-minus 1,5 odsto.

Tabakovićeva je, na predstavljanju novembarskog Izveštaja o inflaciji, podsetila da je međugodišnja inflacija u oktobru iznosila 12,9 odsto, što je velikim delom rezultat rasta cena poljoprivrednih proizvoda, javlja RTS.

Guverner NBS je rekla da će ta institucija uputiti savet Vladi kako da politikom zaštite konkurencije robnih rezervi i agrarnom politikom pomogne centralnoj banci da lakše obavlja svoj posao ciljana inflacije.

"NBS je samo jedna ruka, a druga ruka je Vlada koja treba merama fiskalne konsolidacije da doprinese da inflacija počne da pada od drugog tromesečja 2013. godine", istakla je Tabaković.

Govoreći o pregovorima sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, Tabaković je rekla da na kraju razgovora očekuje konkretan datum ponovnog dolaska Misije povodom sklapanja novog aranžmana.

Misija MMF-a boravi u Srbiji od 13. novembra i sutra završava razgovore s predstavicima Vlade i NBS-a. Kakao je najavljeno, Misija će po završetku razgovora izdati saopštenje o rezultatima posete tokom koje su bila razmatrana tekuća ekonomska kretanja, predlog budžeta Srbije za 2013. i mogućnosti sklapanja novog aranžmana.

Tabakovićeva je rekla da je zadovoljna dosadašnjim razgovorima predstavnika NBS-a i MMF-a, tokom kojih je posebno razmatrana inflacija.

Jorgovanka Tabaković je istakla da su nju kao guvernera NBS-a prihvatile međunarodne finansijske institucije i da će budućnost pokazati da ona ni na koji način neće biti politički guverner.

Pogledajte još