Inflacija u Srbiji će biti 15 odsto

BEOGRAD, 22. novembar 2012. (Beta) - Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je u četvrtak da će inflacija u Srbiji u ovoj godini biti verovatno 15 odsto.

"Inflacija nije mogla slučajno da se desi. Ona može da nastupi samo ako država pušta više dinara nego što tržište može da apsorbuje", kazao je Prokopijević na forumu "Srbija u osvajanju svetskih tržišta - može li se pokrenuti srpska privreda", koji je organizovala nemačka Fondacija "Konrad Adenauer" i Biznis info grupa.

Prema rečima Prokopijevića, posle Srbije najveću inflaciju imaju Madjarska (6 odsto), Češka (3,6 odsto), Poljska (3,4 odsto) i Litvanija (3,2 odsto), dok najnižu godišnju inflaciju imaju Grčka (0,9 odsto) i Nemačka (2,1 odsto).

On je dodao da nisu tačne ocene predstavnika Narodne banake Srbije da je hrana glavni uzrok visoke inflacije u Srbiji, precizirajući da je uticaj cena hrane na inflaciju u zapadnoj Evropi oko 15 odsto, a u istočnoj do 35 odsto.

Prokopijević je kazao i da su projekcije koje je dala Vlada da će u narednoj godini privredni rast biti dva odsto, a kasnije četiri odsto, potpuno neodržive.

"Vlasti u Srbiji su odavno digle ruke da same nešto naprave i svi se nadaju da će pomoć doći spolja, ali i oni tamo imaju problema", kazao je on i ocenio da u Evropi nema oporavka u narednom periodu koji bi mogao da se prenese u Srbiju.

Pogledajte još