Zabranjeno pušenje u Beogradu: „Ju-go-sla-vi-ja, Ju-go-sla-vi-ja“!

Frontmen Sejo Sekson je u ponedeljak, u intervjuu za NaDlanu (doduše u drugom delu, koji ćemo postaviti za neki dan), pričao, između ostalog, i zbog čega, na kraju pesme, na koncertima sve ove godine, otkad su obnovili rad, u finišu pesme izostaje ono „Ju-go-sla-vi-ja, Ju-go-sla-vi-ja“, međutim, u Domu omladine, posle toliko godina – prvi put nije izostalo!

Potrajalo je, kao i redovno kad je Zabranjeno pušenje (fotografija Vedran Tolić) u pitanju, skoro tri sata, od uvodne "Jugo 45" do završne poslastice na drugom bisu, "Gospođa Brams". Publika i bend su uzajamno digli energetski "volume" na maksimum od prvih taktova - nije bilo potrebe ni za kakvim zagrevanjem, odmah se krenulo „u glavu“. „Na straži pored Prizrena“, „Kanjon Drine“, „Abid“, „Srce, ruke i lopata“, pa za fanove „post-Neletove“ faze, standardna niska bisera, „Možeš imat' moje tjelo“, „Karabaja“, „Pos'o, kuća, birtija“, sa još uvek aktuelnog "Muzeja revolucije“ naslovna, pa „Modni guru“, „Tvoja bosa stopala“... Uz Seksona na akustari klasik „Balada o Pišonji i Žugi“, nešto kasnije i „Lijepa Alma“. „Dan Republike“ je imao posebno mesto, na kraju zvaničnog dela kad je za neverovati bilo koliko brzo je prošlo 140 minuta.

Nije ni prvi bis, sa uobičajenom za kraj, „Fildžan viška“, bio finale u Domu omladine – tek posle drugog „produžetka“ sve zaista bilo gotovo, i svi su bili zadovoljni iako je svako, istovremeno, imao i neku neodsviranu želju, uprkos tolikom trajanju. O duhu koji je vladao najbolje govori što su se „Fikreta“ i „Bos il' hadžija“ još dugo orile holom po završetku koncerta – publici, očigledno, ni tri sata pevanja nije bilo dovoljno. Pogledajte, uostalom, na sjajnom snimku Aleksandra Zeca kakva je bila atmosfera, a nadamo se da ćemo je naredne godine, po objavljivanju novog albuma koji Sejo najavljuje, ponovo osetiti, možda i u većem prostoru.

Pogledajte još