U četvrtak počinje godina obeležavanja Milanskog edikta

MILANO, 4. decembra 2012. (Beta) - Nadbiskup milanski, kardinal Angeli Skola svečanim će večernjim bogosluženjem u četvrtak označiti početak obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta (Editto di Milano) kojim je 313. hrišćanstvo izjednačeno s drugim religijama u Rimskom carstvu, saopštila je Nadbiskupija Milana.

Večernje bogosluženje se služi uoči praznika svetog Ambrozija Medilanskog, jedne od najznačajnije ličnosti hrišćanstva, koji je bio arhiepiskop Milana u 4. veku, prenela je Verska informativna agencija (VIA).

Milanska nadbiskupija objavila je kalendar obeležavanja jubileja edikta. Tokom naredne godine, pored Milana, manifestacije će biti održane i u Rimu, Jerusalimu, Carigradu (Istanbulu), Nišu, Triru, Jorku, mestima koja su povezana sa životom imperatora Konstantina (272 - 337), koji je doneo edikt.

Nadbiskup Skola izjavio je za list Republika da je godišnjica Milanskog edikta dogadjaj "od svetskog znacaja".

Katolički izvori navode, pozivajući se na skorašnje navode vatikanskog predstavnika za štampu Federika Lombardija i srpske patrijaršije, da papa Benedikt Šesnaesti povodom jubileja Edikta neće 2013. putovati u Niš, prenosi VIA.

Pogledajte još