Restoran Kantina

Beograd je grad u kome se brzo živi, radni dani su sve dinamičniji, a slobodnog vremena je sve je manje. Obroci u toku dana se obično svode na "nešto s nogu". Pekare i kiosci brze hrane se nalaze na svakom ćošku, a nije malo onih koji bi želeli nešto drugačije, brz ali i zdrav obrok. Zato, otvaranje takozvanog ekspres restorana "Kantine" predstavlja pun pogodak, jer to je mesto koje se potpuno uklapa u dinamiku grada. 

Restoran je smešten nadomak Knez Mihajlove ulice i pravo je mesto za predah u toku pauze na poslu ili u toku šetnje gradom. Prijatno ćete se osećati bilo da ste u društvu ili sami, popodne ili uveče. 

Kao i što se očekuje od jednog ovakvog mesta, usluga je zasnovana na samoposluživanju, a radno vreme je non stop, od 00 do 24 časa. Prostor je svetao i prostran, sa stolovima sa zajedničkim sedenjem i visokim inoks stolovima okrenutim ka ulici. Hrana je izložena u vitrinama i prosto mami da je probate. Jelovnik je fleksibilan i pruža vam mogućnost da sami kreirate svoj obrok. 

U Kantini možete doručkovati, ručati ili večerati. Uz odličan espreso, možete da prezalogajite suve kajsije, suvo grožđe ili badem. To je dovoljno da vas okrepi energijom i vitaminima za nastavak radnog dana. Ukoliko ste za nešto konkretnije možete da doručkujete neki od raznovrsnih omleta, kuvana jaja ili džem. Ako ste ipak za sendvič možete da birate između tost sendviča, tune sendiča, luksa ili kantine milano. Cene su im od 120 do 250 dinara. Sendviči se prave u domaćim somunima, uz malo maslinovog ulja, sa najkvalitetnijim pršutama i kobasicam i originalnim holandskim sirevima. Ukoliko vam nijedan od ponuđenih ne zvuči dovoljno primamljivo, možete sami da napravite onu kombinacuju koja vama prija. 

Ukusne i bogate supe koje nude, obiluju vitaminima. U minestrone supu koju su za nas pripremali ide deset različitih vrsta povrća, šargarepa, kelj, krompir, pasulj, paradajz.... Pravo je osveženje u ovim prolećnim danima. Možete i narušiti dekoraciju stola, jer kažu da ruzmarin i lavanda koji krase i osvežavaju prostor odlično idu kao dodatak jelima, pa otkinite malo i probajte. 

U ponudi su i jela i prilozi na grilu, kao što su pileće meso, riblji kroketi, pohovani luk... Ono što je meni bilo zanimljivo je to da je jedno od najčešće naručivanih jela grilovano povrće. Nekoliko vrsta povrća uz grilovanu piletinu i uz čašu nekog belog vina je idealan obrok za samo 150 dinara. Tu su i paste sa klasičnim ili domaćinski napravljenim sosovima koje se prave sa testeninama bez jaja. Cene pasti su 300 dinara, a picu kapričozu možete pojesti za 350 dinara

Lagani obroci, kao što su salate, uvek su popularni jer su zaista sveže i ima ih u tri varijante: grčka, miks i zelena salata. Za one koji su naklonjeniji slatkim ukusima tu su voćne salate koje možete sami da osmislite. Knedle sa šljivama i dvanaest vrsta sladoleda zaokružuju ponudu "Kantine". 

Tekst: Marija Milenković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još