Dobre vesti za pušače - stiže pušačka zona!

Pušačke zone - za sada ih se planira pet, koje "Piksla" uvodi u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda, odgovor su na pikavce na ulicama i u parkovima.

Po "Piksli", u Srbiji se svakog dana popuši po 73 miliona cigareta, te proizlazi da pušenje košta 3,1 milion evra - dnevno.

U svakoj od beogradskih "pušačkih zona", kakve imaju svetske metropole, biće po dve posebne, stubaste pepeljare, visine od oko jednog metra. Cigareta se ubacuje kroz otvor pri vrhu stuba i pada na dno gde se gasi u vodi.

Radi reklamiranja "pušačke zone", organizatori će pušačima poklanjati "džepne piksle" koje mogu da koriste kada nisu blizu neke od zona, a potom mogu da ih donesu u zonu i isprazne. U udruženju "Piksla" planiraju i sakupljanje i reciklažu pikavaca, prenosi Studio B.

Prva "pušačka zona" koja se otvara u nedelju, biće ispred Doma omladine, a već iduće nedelje biće otvorene još četiri: kod Filozofskog fakulteta, na Železničkoj stanici, na uglu Birčaninove i Katićeve ulice i kod Sportskog centra "Milan – Gale Muškatirović".

Pogledajte još