Unapređenje kvari zdravlje

LONDON, 11. aprila 2009. (Beta-AFP) - Unapređenje na poslu loše je po zdravlje, pošto unapređeni radnik ima manje vremena za lekarske kontrole, tvrde britanski naučnici. Eksperti za ekonomiju i psihologiju Univerziteta u Vorviku ustanovili su da unapređenje znači i više stresa u deset odsto slučajeva, kao i da vreme za bavljenje svojim zdravljem smanjuje za 20 odsto.

Naučnici su krenuli od pretpostavke da poslovni napredak povlači i poboljšanje zdravstvenog stanja, što dovodi i do većeg samopouzdanja. Analizirajući podatke o Britancima koji su između 1991. i 2005. unapređeni na poslu, naučnici nisu uspeli da ustanove takvo poboljšanje. Naprotiv, veći psihološki pritisak ono je što odlikuje one koji su u tom periodu napredovali na poslu.

"Unapređenje nije tako lepo kao što se misli. Naša istraživanja pokazuju da se mentalno zdravlje po pravilu kvari posle unapređenja, što ostaje kao dugoročan problem", kazao je učesnik u istraživanju Kris Bojs. "Nema znakova poboljšanja zdravstvenog stanja, već su tu samo ređe posete lekaru, što je nešto što treba da zabrinjava, a ne veseli", dodao je.

Pogledajte još