Velika Britanija: Više prava za gej, nego za hetero parove?

Homoseksualci se raduju zakonu, ali pojedini gej aktivisti tvrde da je zakon nepravedan, jer samo gej parovima dopušta vanbračnu zajednicu.

Gej aktivista Piter Tačel kaže da će uvođenjem novog zakona gej parovi možda imati i više prava od heteroseksualnih parova.

- Vanbračna zajednica heteroseksualaca nema utemeljenje u zakonu i premijer Kameron namerava da to tako i ostane. To znači da će gej parovi imati ubuduće više zakonskih prava od heteroseksualnih parova, jer će zakon da priznaje i bračnu i vanbračnu zajednicu homoseksualaca. S druge strane, kada su u pitanju heteroseksulaci, zakon priznaje samo bračnu zajednicu - kaže Tačel.

Prema novom zakonu o gej brakovima, koji će biti predstavljen sledeće nedelje u parlamentu, crkve i religijske organizacije, samo ukoliko to žele, moći će da venčavaju gej parove.

Kako piše Gardijan, britanski premijer podržava predlog, koji bi mogao da ga dovede u sukob sa tradicionalnim Konzervativcima i crkvom u Engleskoj.

Kameron podržava kompromisni predlog koji omogućava gej venčanja u verskim objektima, ali i ne obavezuje religijske organizacije da to i čine.

Kameron kaže da je on veliki pobornik braka i da ne "želi da gej parovi budu izueti od bladodeti braka".

- Ali dopustite mi da budem 100 posto jasan. Crkva, sinagoga ili džamija koja ne želi da primi gej parove, neće imati baš nikavu obavezu da venča ove ljude. Zakon je sasvim jasan i svaki član parlamenta moćiće da glasa o ovom zakon po svojoj volji, a ja ću lično podržati zakon - kaže Kameron.

Portparol vlade, kaže da religijske organizacije moraju biti zaštićene i da neće biti primorane da venčavaju gej parove.

I pored toga što se Anglikanska crkva protivi ovim reforama, Kvekeri, Unitaristi i liberalni Jevreji, podržavaju gej parove i kažu da će u venčavati homoseksualce.

Pogledajte još