Katar predložio kompromis na konferenciji o klimi

DOHA, 8. decembra 2012. (Beta-AFP) - Domaćin konferencije UN o klimi Katar predložio je u subotu ujutro zemljama učesnicama tekst završnog dokumenta koji, kako je najavljeno, predstavlja kompromis prihvatljiv za sve strane, dan nakon predvidjenog okončanja skupa u Dohi.

"Došlo je vreme da se napori intenziviraju", kazao je delegatima i ministrima iz više od 190 zemalja na plenarnom zasedanju zamenik premijera Katara Abdalah el-Atija, koji predsedava skupu koji od 26. novembra traje u Dohi.

Učesnici skupa držali su cele noći konsultacije u pokušaju da deblokiraju osetljive teme, kakav je zahtev zemalja u razvoju za finansijskom pomoći radi otklanjanja posledica globalnog zagrevanja.

Poslednjih nekoliko nedelja, izveštaji i studije su alarmantno ukazali na realnost promene klime i na manjkavost napora da se nešto uradi.

Od 1995. medjunarodna zajednica se okuplja svake godine pod pokroviteljstvom UN, uključujući i pokušaj da se pošteno medju zemljama rasporedi obaveza smanjenja emisije štetnih gasova.

Sledeći veliki sastanak je 2015. u Parizu, radi zaključenja "opšteg" sporazuma o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte koji bi se odnosio na sve zemlje i na oba velika zagadjivača sveta - Kinu i SAD, a stupio bi na snagu 2020. godine.

Domet je uglavnom simboličan jer će uključiti EU i Australiju, nakon povlačenja Japana, Rusije i Kanade, dakle samo 15 odsto globalne emisije zagadjujućih gasova.

Pogledajte još