Jad i beda radništva:Radnik radi 100 godina za jednogodišnju platu direktora

Agencija Blumberg piše o razlici između plata koje primaju radnici zaposleni u industriji fast-fud lanaca i direktori tih kompanija u Americi.

Na konkretan primer naišli su u Mekdonaldsu, u kojem njihov sagovornik već 20 godina radi za minimalnu platu. Tajri Džonson iz Čikaga ima 44 godine i već 20 godina radi u pomenutom lancu.

U svom je radnom veku radio u čak šest njihovih poslovnica, ali nikad nije napredovao. Štaviše, svaki put kad bi bio premešten i plata bi mu pala na početnički minimalac.

Danas živi u hotelu u kojem renta sobu koju mesečno plaća 320 dolara: soba nema kupatilo, pa ga mora deliti s drugim stanarima jeftinog hotela.

Džonson zarađuje 8,25 dolara po satu, ali čak i kad radi u dva McDonald'sova restorana, često ne može da skupi punu satnicu od 40 sati rada nedeljno.

Džonson bi trebalo da radi milion sati, odnosno trebalo bi mu više od sto godina rada, da dostigne platu koju je lani dobio tadašnji direktor "Meka" Džim Skiner - 8,75 miliona dolara.

Prema podacima Blumberga, razlika u platama drastično se povećala. Pre 20 godina, kada je Džohnson počeo da radi u "Meku", plata direktora je bila 230 puta veća od plate radnika na minimalcu. Danas je direktorska plata veća 580 puta.

Pogledajte još