Evropski sud za ljudska prava presudio protiv Srbije

STRAZBR, 14.aprila 2009. (Beta-AFP) - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je u utorak presudu protiv Srbije zbog ograničenja koja je sud u Srbiji uveo ocu koji je tražio da mu se odobri pravo na viđanje njegovo dvoje dece.

Po nalazu Evropskog suda, prava Nedeljka Felbaba, koji se od 2000. spori sa suprugom o starateljstvu nad sinom i ćerkom, danas starim 15 odnosno 16 godina, bila su ograničavana sudskim presudama. Opštinski sud u Zrenjaninu je odlukom iz 2000. godine Felbabu prvobitno dozvolio da viđa decu dva vikenda mesečno.

Iako su otac i deca održavali stalne kontakte, 2007. doneta je nova presuda kojom se potpuno starateljstvo nad decom dodeljuje majci. Po mišljenju Evropskog suda srpske vlasti nisu dovoljno uzele u obzir interes dvoje dece i njihovog oca da durgoročno održavaju kontakte.

Sudije u Strazburu su zaključile da je prekršen član 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji garantuje pravo na porodični život i član 13 (pravo na pravično suđene), i odredile da se oštećenoj strani isplati 4.000 evra na ime štete.

Pogledajte još