Radoš Ljušić na čelu Službenog Glasnika!

Radoš Ljušić, bivši direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, tokom svog mandata je i sebi kao autoru isplaćivao honorare, što Zakon o udžbenicima i nastavnim sredstvima eksplicitno zabranjuje, saznaje CINS. Na taj način on je zaradio najmanje milion i osamsto hiljada dinara.

Ljušić je proveo četiri godine na čelu ove javne institucije koja je do skora imala monopol u izdavanju i prodaji knjiga za škole i fakultete u Srbiji i raspolagala velikim sumama novca.

Radoš Ljušić (1949, Istok, Kosovo), član je Srpske napredne stranke u koju se učlanio nakon što je napustio Demokratsku stranku Srbije. Biran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije na listi DSS (2003); od 2004. do 2008. bio je direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva

.
Prekršen zakon
Dokumetacije do koje je došao CINS pokazuje da je ostvario veliku korist vodeći zavod i na način koji se kosi sa Zakonom o udžbenicima.

Kršeći član Zakona koji zabranjuje licima zaposlenim u Zavodu da ujedno budu i autori udžbenika, Ljušić je, prema podacima do kojih je došao CINS, zaradio 1.872.923 dinara u periodu od 2004. do 2007. godine kao autor udžbenika istorije za sedmi razred. Ljušić je primao honorare i tokom 2008. godine, a pored istorije on je tokom svog mandata bio autor i drugih knjiga. Honorari koji su mi isplaćivani bili su deset puta veći od onih koji su propisani Zavodovim cenovnikom.

Sve vreme dok je bio na čelu Zavoda, Ljušić je takođe primao i direktorsku platu koja je premašivala dvesta hiljada dinara i bila sedam puta veća od tadašnje prosečne plate u Srbiji.

On je u razgovoru sa CINS-om istakao da je ugovore sklopio dok još nije bio zaposlen i da su se nakon toga ugovori obnavljali jer su knjige ponovo štampane, kao i da je velike honorare dobijao jer ugovor sklopljen na procenat.

Izvanredna dela za partijske drugare

Kako direktor Zavoda ima pravo da nagradi pisca za posebno autorsko ostvarenje Ljušić je to iskoristio da nagradi partijski bliske ljude. Jedna od njih je i Ljiljana Čolić, osnivač DSS-a i bivša ministarka prosvete, poznata po tome da je pokušala da izbaci Darvinovu teoriju evolucije iz školskog programa.

Odlazak
Ljušić je otišao sa direktorske pozicije 29. oktobra 2008. godine, nakon parlamentarnih izbora i formiranja vlade premijera Mirka Cvetkovića. Njegovo mesto je zauzeo Miloljub Albijanić, koji je predsedavao upravnim odborom Zavoda dok je Ljušić bio direktor te institucije, u svojstvu člana G17 plus, stranke koja je našla svoje mesto i u novoj koaliciji.

Pogledajte još