Sve više siledžija u klupi

Zabrinjavajući stepen nasilja među učenicima osnovnih i srednjih škola. Trećina đaka bar jednom mesečno bude žrtva nasilja od svojih vršnjaka

Srbija se, za poslednje četiri godine, pomerila za šest mesta naniže i sada smo na 11. mestu od 52 države.

- Pre četiri godine testirani su učenici osmog, a sada četvrtog razreda. Jesmo lošije plasirani, ali ne znamo da li su gori rezultati posledica opšteg porasta nasilja, ili toga da se mlađi učenici osećaju manje bezbedno - objašnjava za "Novosti" Slobodanka Gašić Pavišić, koordinatorka TIMSS za Srbiju. - Nastavnici se, pokazuju rezultati, osećaju manje sigurno nego đaci i po tome smo dosta ispod proseka.

A da je nasilje u porastu pokazuje i istraživanje Centra za prevenciju devijantnog ponašanja, prema kome se četvrtina đaka može svrstati u žrtve, 4,2 odsto u siledžije, a sedam procenata ih je i jedno i drugo. U ovom istraživanju učestvovalo je 5.000 novosadskih osnovaca, i polovina je potvrdila da neko iz njihovog razreda ima hladno, ili vatreno oružje.

- Svakog dana bar jedno dete zatraži pomoć - kaže Tijana Limić, psiholog u OŠ "Skadarlija". - Gotovo svaki razred ima nasilnika. Provociranja i verbalna šikaniranja mnogo su češća nego tuče, ali ima i njih. Razlika u odnosu na ranije periode je u tome što su deca naučila da prepoznaju nasilje, pa znaju da to nisu samo batine.

Nasilja, pokazuje Istraživanje instituta za psihologiju, sve više ima i na internetu. Većina dece ima profile na društvenim mrežama, pa i tu često postaju žrtve. Po 12 odsto desetogodišnjaka drugari su uznemiravali na "Fejsbuku" ili telefonom. Svaki deseti đak pristao je da se vidi sa nekim koga je upoznao na društvenim mrežama. A čak 26 odsto učenika, od gotovo 3.784 anketirana iz 34 škole, bilo je svedok digitalnog nasilja, ali nisu ništa učinili da ga spreče i prijave.

- Digitalno nasilje razlikuje se od ostalih, jer nasilnicima pruža mogućnost da ostanu anonimni, a žrtve je teško zaštititi - ocenila je Dobrinka Kuzmanović sa Instituta za psihologiju, predstavljajući ovo istraživanje.

Izvor: Novosti.rs

Pogledajte još