Dobitnici Nagrade grada Beograda

BEOGRAD, 16. april 2009. (FoNet) - Na svečanoj sednici Skupštine grada Beograda danas su proglašeni dobitnici "Nagrade grada Beograda" za 2008. godinu, a nagradu za novinarstvo je dobio Marko Somborac za politički strip koji se objavljuje u dnevnom listu "Blic" .

Predsednici 15 komisija koje su za svaku oblast oblučivale o laureatu saopštili su imena dobitnika nagrade koja se tradicionalno dodeljuje povodom Dana Beograda.

Za književnost i prevodno stvaralaštvo u 2008. godini "Nagradu grada Beograda" dobiće Duško Novaković za knjigu pesama "Klupe nenagrađenih".

Za pozorišno stvaralaštvo nagradu će dobiti glumica Dušanka Stojanović Glid za uloge u predstavama "Bog masakra" Ateljea 212, "Seksualne neuroze naših roditelja" i "Figarova ženidba i razvod" Narodnog pozorišta.

"Nagradu grada Beograda" za film i radio- televizijsko stvaralaštvo dobiće Anica Dobra za ulogu u filmu "Ljubav i drugi zločini".

U oblasti likovnog i primenjenog stvaralaštva nagrada se dodeljuje Dušanu Petričiću za retrospektivnu izložbu "Autobiografika".

Za muziku i muzičko scensko stvaralaštvo Ljubiša Jovanović će biti nagrađen za resital uz klavirsku pratnju Aleksandra Serdara.

Jeleni Mrgić dodeljuje se nagrada iz oblasti društvenih i humanističkih nauka za delo "Severna Bosna 13- 16 vek" .

Iz prirodnih i tehničkih nauka nagrađuje se Jelena Lević za delo "Vrste roda Fusarium" .

U oblasti pronalazaštva odlučeno je da se nagradi profesor Miodrag Nestorović, a za medicinu Aleksandar Simić i posthumno Petar Simić.

Za arhitekturu- Goran Vojvodić, a za obrazovanje Ivan Ivić, Ana Pešikan i Slobodanka Antić.

Marko Somborac, autor Blic stripa, dobiće "Nagradu grada Beograda" za novinarstvo.

Za sport je nagrađen plivač Milorad Čavić.

Za stvaralaštvo mladih u 2008. godini biće nagrađene, u oblasti nauke Jasmina Lozanović i u umetnosti Sonja Lončar i Andrija Pavlović.

Dobitnici nagrada grada Beograda "Svetislav Stojanović" za 2008. su vatrogasac Dejan Bukarica i vatrogasna jedinica- Vatrogasno spasilački bataljon Voždovac.

Uručenje nagrada je u petak 17. aprila u okviru svečanosti Dana Beograda u Starom dvoru.

Posle svečane sednice u holu Starog Dvora otvorena je izložba "Most na Kalemegdanu" čime je otpočeo niz manifestacija obeležavanja Dana Beograda koje će trajati do nedelje 19. aprila kada će se zatvoriti Vaskršnjim koncertom u Centru "Sava" .

Pogledajte još