Kako se ponašaju muškarci na internetu a kako žene?

Dečaci i devojčice počinju da koriste internet u proseku sa 11 godina i provode oko 3,4 sata dnevno onlajn. Već u tom uzrastu pojavljuju se razlike u tome kako različiti polovi koriste svetsku kompjutersku mrežu i one će se zadržati i u odraslom dobu, prenosi Politika.

Tinejdžerke dominiraju na društvenim mrežama (njih 84 odsto učestvuje u bar jednoj društvenoj mreži), dok je među dečacima taj procenat 66. Takođe je više devojčica nego dečaka među onima koji imaju mobilne telefone (92 prema 87 odsto), pokazalo je istraživanje kompanije „Kasperski”.

I druga istraživanja potvrđuju ove razlike. Studija agencije za odnose s javnošću „Porter Noveli” pod naslovom „Muškarci su sa ’Forskvera’, žene su sa ’Fejsbuka’” stavila je u fokus razlike između muškog i ženskog surfovanja. Opšti zaključak je da nežniji pol koristi mrežu da učvrsti postojeće veze i ostane u kontaktu s porodicom i prijateljima. Muškarci, s druge strane, na internetu pokazuju svoj status i iznose stavove da ih čuje šira publika.

Muškarci
* Proveravaju sportske rezultate
* Informišu se o političkim zbivanjima
* Učestvuju na aukcijskim sajtovima
* Skidaju muziku i filmove
* Kupuju i prodaju akcije
* Unose sadržaj (blogovi, „Tviter”)

Žene
* Posećuju društvene mreže
* Traže informacije o zdravlju
* Posećuju sajtove posvećene religiji
* Učestvuju u grupama za podršku ugroženima
* Češće kupuju preko interneta
* Prate omiljene brendove očekujući popuste i druge pogodnosti
Izvor: Agencija „Porter Noveli”, Univerzitet u Batu, Velika Britanija

Pogledajte još