Tom Kruz: Ako je je**ni Arnold guverner, ja mogu da budem predsednik!

- Buš možda jeste idiot, ali mi ne bi smetalo da on bude naš Konstantin - rekao je Dejvid Miskevidž, lider sajentologa, prilikom jednog razgovora sa popularnim glumcem Tomom Kruzom, jednim od najistaknutijih članova ovog kulta. Naravno, Miskevidž je mislio na rimskog imperatora Konstantina koji je bio prvi rimski vladar koji je prihvatio hrišćanstvo.

Tom Kruz je junaka koga je igrao u filmu nominovanom za četiri Oskara - "Nekoliko dobrih ljudi" (A Few Good Men) Roba Rajnera, navodno, bazirao na Dejvidu Miskevidžu koji ne propušta priliku da se time hvali u društvu.

Na ovu Miskevidžovu konstataciju Tom Kruz - zvezda brojnih holivudskih blokbastera od kojih je trenutno aktuelan "Džek Ričer" - bio je vrlo direktan:

- Ako je**ni Arnold može da bude guverner, ja bih mogao da budem predsednik.

- Pa, naravno, Tome - podržao je Miskevidž u "predsedničkim ambicijama" svog prijatelja Toma.

Ovaj, navodni, dijalog se desio nakon Kruzovog susreta sa sekretarem za obrazovanje Rodom Pejdžom, koga je postavio tadašnji predsednik Džordž Buš Mlađi. "Zaštitno lice sajentologije" - Tom Kruz je tada pokušao da ubedi sekretara da učenja Rona Habarda uključi u zakonski akt američkog Kongresa, poznati "The No Child Left Behind Act", usmeren poboljšavanju osnovnog i srednjeg obrazovanja u SAD.

Kako tvrdi Rajt u svojoj knjizi, Miskevidž je ubedio Kruza da su njih dvojica među retkim "velikim bićima" na planeti i da Ron Habard računa na njih da se udruže sa sebi sličnima kako bi se u drugom životu svi zajedno sreli na nekom mestu u galaksiji.

Pored ovoga, knjiga "Going Clear: Scientology, Hollywood, and the Prison of Belief" Lorensa Rajta - novinara koji pre dve godine na 26 strane u časopisu "The New Yorker" razotkrio razloge zašto je Pol Hagis napustio sajentologiju - otkriva da se Kruz konsultovao sa tadašnjim predsednikom Bilom Klintonom o načinima kako bi mogli da ubede britanskog premijera Tonija Blera da sajentološki kult oslobodi poreza kao humanitarnu organizaciju.

Takođe, Kruz je, kako piše Rajt u svojoj knjizi, pričao i sa bivšim zamenikom državnog sekretara Ričardom Armitažom, kao i sa Skuterom Libijem, šefom tima bivšeg potpredsednika Dika Čejnija. Tada je tema bila tretman sajentologa u Nemačkoj.

Očekuje se da će Lorens Rajt opet uzburkati strasti u "sajentološkom delu Holivuda" ovom knjigom koja sadrži brojne pikanterije.

Pogledajte još