Na novoj novčanici od pet evra i - ćirilica!

U saopštenju BNB-a navodi se da "tim istorijskim činom ćirilica ulazi u upotrebu u evrozoni i proširuje uticaj evra kao globalne valute".

Tako će više od 200 miliona ljudi u svetu koji koriste ćirilicu, među kojima su i stanovnici Bugarske kao članice EU, moći da na svom nacionalnom pismu pročitaju tekst ispisan na novčanici.

Bugarska je članica EU, ali i dalje koristi svoju nacionalnu valutu lev.

Dizajn novih pet evra sa ćiriličnim tekstom predstavio je predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi. Planira se zamena svih novčanica zaključno sa apoenima od 500 evra.

Na prvi pogled razlika između dosadašnjih novčanica od i novih je minimalna, na licu novčanice od pet evra i dalje je slika trijumfalne kapije, a na poleđeni je iscrtana karta čitave EU, uključujući i zemlje van evrozone, kao što je Velika Britanija.

Razlika u novoj i staroj novčanici uočava se dodirom, jer su u novu novčanicu utisnute izbočene linije na desnom i levom rubu.

Novina je i što je na novim novčanicama umetnut lik statogrčke boginje Evrope, dok je reč evro zamenjen simbolom evra.

Lik boginje Evrope na novim novčanicama uzet je sa vaze stare 2000. godina iz muzeja Luvr u Parizu.

Ovo je druga serija novih novčanica od pokretanja evrozone 1999. godine.

Serija "Evropa", na kojima je prikazana boginja na novim bezbednosnim hologramima i vodenim žigovima, biće u narednih nekoliko godina uvođena u fazama širom evrozone, prenela je agencija AFP.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.