Drugarice ili rivalke: Šest tipova ženskih prijateljstava

Ženski odnosi mnogo su komplikovaniji od muških, a bilo da je riječ o velikom prijateljstvu ili "gledanju preko nišana", često su neshvatljivi za one koji ih posmatraju sa strane. Većina žena iskusila je svih šest tipova ovih odnosa.

Dugogodišnja poznanica

Ona je devojka koju poznajete iz komšiluka, iz škole ili sa posla. Iako je znate godinama, nikad niste ostvarili dublji odnos. Pošto ste kroz godine druženja stekle zajedničke prijatelje, vaši se razgovori uglavnom svode na razgovaranje o istima ili tračarenje. Iako vam se često ne da svoje vreme "traćite" na negovanje takvih odnosa, to činite jer na neki način smatrate da je to vaša obaveza. Ipak, takva prijateljica nije neko kome ćete poveriti svoje strahove i probleme.

Privremena prijateljica

Spojila vas je situacija u kojoj ste se u isto vreme našle, bilo da ste se u slično vreme zaposlile, rakinule veze ili razbolele. U takvim stresnim trenucima ljudi često žude za povezanošću i razgovaraju s nekim ko razume njihove probleme. Pozitivna strana ovakvih prijateljstava je to što zaista umanjuju osećaj usamljenosti. Ipak, odnosi nastali u vanrednim situacijama retko se pretvaraju u dugotrajna prijateljstva jer čim se situacija promeni, menja se i odnos, ističu psiholozi.

Prava prijateljica

Ovakav je tip odnosa najteže stvoriti, ali ako to uspete, teško ga je i uništiti. Prava prijateljica ženi je jednako bliska, pa ako ne i bliža od sestre, jer je ona neko koga sami biramo. Pravi prijatelj služi kao terapeut, podrška, pa čak i životni partner, tvrde psiholozi. Pravi prijatelj je neko na koga uvek možete da računate, a upravo zbog lepote i dubine takvih odnosa nemoguće je imati mnogo pravih prijatelja, već svega jednog ili dva.

Instant prijatelj

To je neko s kim ste "kliknuli" na prvu, bez mnogo zadrške otvoreno razgovarali i pritom se dotakli i onih intimnih stvari. Kao i u ljubavnoj vezi, brzo ste prepoznali prijateljsku "hemiju" između vas i iz neznanaca ste postali prijatelji. Iako cenite to prijateljstvo u situacijama koje vas povezuje, ako se ne vidite ili ne čujete neko vreme osećaj bliskosti iščezava.

Konkurentkinja

Ona je neko ko vam "na prvu" nije bio simpatičan, a ni nakon višegodišnjeg poznavanja ne možete reći da vam je naročito draga. Među vama postoji prećutno nadmetanje i uvek sa naročitim užitkom pred takvom "prijateljicom" naglašavate kako ste upoznali sjajnog muškarca, zadivili na razgovoru za posao ili smršali. Ovakav tip odnosa je dobar ako je površan, jer nas tera da postanemo bolji i ambiciozniji. Ako ste u češćem kontaktu, može postati izvor frustracija.

Neprijateljica

Ona je neko koga kroz život niste mogli da izbegnete, bilo da ste išli zajedno u školu, na fakultet ili ste radili zajedno. U određenim trenucima ste se trudili da uspostavite civilizovan odnos jer vam je to situacija nalagala, ali istina je da vam je ona duboko antipatična. Sarkastične izjave, podvale i međusobno "spuštanje" sastavni su deo vašeg odnosa, koji na vas deluje toliko negativno da vas u potpunosti može izbaciti iz takta. Najbolje što možete učiniti je da takvu neprijateljicu u potpunosti ignorišete, ako se već ne možete fizički udaljiti.

(24sata.hr)

Pogledajte još