Problemi u Jatu: Lete sa samo sedam aviona

Lete sa pet "boinga" i dva ATR, a zbog toga je urađena revizija reda letenja, pišu "Novosti". Tako su do kraja marta ukinuti letovi ka Briselu i Geteborgu i smanjen broj frekvencija ka pojedinim destinacijama.

U "Jatu" kažu za "Novosti" da je ovo bio iznuđen potez zbog kašnjenja kredita od deset miliona evra. Taj novac je konačno legao na račun, polovina je odmah uplaćena Naftnoj industriji Srbije na ime obaveza za gorivo, a ostatak će biti utrošen na rezervne delove i servis aviona, koji su već u hangarima "Jat tehnike".

"Odložili smo radove na letelicama zbog kašnjenja kredita, ali je važno da smo tokom novogodišnjih i božićnih praznika imali dovoljno letilica da ispoštujemo red letenja" ,kažu u "Jatu".

Kada je reč o Briselu, ukinuta su oba nedeljna leta. Ali "Jat" ima "kod šer" sa KLM tako da "Jatovi" putnici iz Amsterdama (gde "Jat" saobraća svakodnevno) imaju vezu sa Briselom. Po jedan let nedeljno "skinut" je za Berlin, Diseldorf, Beč, Milano i za vezani let Kopenhagen - Stokholm.

"Sve ove linije i letovi vraćaju se po letnjem redu letenja, koji startuje od kraja marta, a pojedine destinacije će biti i pojačane. Špic letnje sezone, a to je period od sredine juna do sredine septembra, planiramo sa 14 aviona, delom svojih, a nadamo se i letelicama koje treba uzeti na lizing", ističu u "Jatu".

Planovi...
Prema planu koji su nadležni iz Vlade Srbije najavili, "Jat" bi za početak letnjeg reda letenja u svojoj floti trebalo da ima i četiri "erbasa 319", koji će biti nabavljeni na lizing.

Međutim, od te priče još nema ništa. Radna grupa za "Jat", koja Vladi Srbije treba da predloži rešenje za nacionalnu avio-kompaniju, nije se sastajala već mesec dana. Uvođenje novih aviona u flotu, u idealnim uslovima, naravno poštujući sve procedure, traje minimum šest meseci.

Dakle, za početak letnjeg reda letenja već je kasno, ali za špic sezone treba ubrzati donošenje odluke o nabavci aviona, upozoravaju stručnjaci. Uz "Erbasove" avione u planu je lizing i dva ATR za špic sezone.

(Večernje novosti)

Pogledajte još