Da je živ Toše Proeski bi imao 32 godine i možda svetsku karijeru

Tošetovi fanovi širom Balkana obeležiće dan njegovog rođenja, a u Tošetovom rodnom Kruševu očekuje se dolazak mnogobrojnih poštovalaca koji će kao i svake godine na njegovom grobu odati počast.

Trideset drugi rođendan Tošeta Proeskog biće obeležen koncertom u Skoplju 25. januara. Isto tako, u njegovom rodnom mestu Kruševu, biće održana svečana manifestacija povodom rođendana tragično preminule zvezde.

Na godišnjici će biti predstavljen i album sa Tošetovim najvećim hitovima, među kojima je i njegova pesma “Sve je premalo za kraj” za koju je snimljen i spot. Toše je ovu pesmu snimio 2006. godine, a autor muzike i tekstova je Jelena Trifunović, aranžman je uradio Nikša Bratoš.

Todor Tose Proeski preminuo je u nesreci kod Nove Gradiške 2007. godine. Toše Proeski bio je jedan od najpopularnih pevaca u celoj bivsoj Jugoslaviji. Svoju karijeru je započeo nastupom na Festivalu Melfest, bio je predstavnik Makedonije na Evroviziji 2004. godine, dok je 2003. godine sa pesmom “Čija si” pobedio na Beoviziji. Takođe iste godine imenovan je za Ambasadora dobre vole organizacije Unicef i tim povodm napravio pesmu This World. Sarađivao je sa Željkom Joksimovićem, Leontinom Vukomanović, Karolinom Gočevom…

Prvi solistički nastup Toše je imao sa deset godina, kad je na priredbi otpevao Ave Marija i doslovno rasplakao publiku. Do nastupa pred pravom publikom na festivalu Zlatno slavujče prošlo je samo godinu dana, nakon čega je svoje školovanje nastavio u internatu u Bitolju.

Posle mature, klarinet i saksofon zamenio je pevanjem. Prvi veliki hit USNI NA USNI, koji je otpevao na makedonskom festivalu Melfast, lansirao ga je u sam vrh tamošnje muzičke scene.

Na koncertu u Ukrajini okupio je čak 50,000 ljudi,a trebalo je da na tržište izađe i njegov album na engleskom jeziku napravljen za potrebe londonskog MTV-a.

Toše je bio i UNICEF-ov ambasador dobre volje. Ove godine se očekuje objavljivanje knjige u Tošetovu čast pod nazivom “Ovo nije kraj”, autorke Sonje Aleksovske Nedelkovske.

Pogledajte još