Oprez sa karticama na bankomatima u Srbiji: Bugarski hakeri kradu podatke!

Jedan od građana kojima su podaci sa kartice zloupotrebljeni je i čitalac “Blica” Veljko Đ. iz Beograda. Da je prevaren i pokraden shvatio je kada je dobio SMS u kome je obavešten da mu je sav novac, oko 55.000 dinara, podignut u Bugarskoj.

- Odmah sam blokirao karticu. U banci su mi rekli da će mi sve troškove nadoknaditi, kao i da ću dobiti novu karticu o trošku banke - kaže on.

U Unikredit banci potvrđuju da je od kraja prošle godine primećena značajnija aktivnost kriminalnih grupa postavljanjem posebnih uređaja, takozvanih skimera na bankomate različitih banaka u Srbiji. Oni su na taj način kopirali podatke sa kartica i kasnije ih koristili za izradu lažnih.

- Kako bi sprečili dalje zloupotrebe, preduzeli smo dodatne mere zaštite svojih bankomata postavljanjem antiskiming uređaja, korišćenjem preventivnih softvera, pojačanog video nadzora. Međutim, i pored tih mera, na tržištu se pojavljuju novi oblici zloupotrebe - kažu u ovoj banci.

Zato je veoma važno da građani čim primete bilo šta sumnjivo na bankomatu odustanu od transkacije i o tome obaveste najbližu ekspozituru ili kol-centar banke.

- Ukoliko se desi da klijent dobije SMS da je određen iznos novca podignut sa njegovog računa, a da to on nije učinio, neophodno je da odmah pozove banku i blokira karticu - naglašavaju u Unikredit banci.

U određenim slučajevima, kada se primeti pojačana aktivnost kriminalnih grupa koje se bave prevarom, banka i preventivno blokira kartice sa sumnjivim transakcijama. Takav masovniji slučaj u Srbiji desio se krajem 2011. godine kada je većina banaka morala da zameni kartice klijentima.

- Ako i pored svih mera zaštite dođe do zloupotrebe kartice u zemlji ili inostranstvu, banka nadoknađuje troškove koje su nastale tom prilikom. Takođe, klijentima koji su sami blokirali karticu, kao i onima kojima je banka to preventivno učinila, u vrlo kratkom roku se o trošku banke izdaju nove kartice - ističu u Unikredit banci.

Izvor: Blic

Pogledajte još