Moskva: Kolona vozila duga 3.500 km zbog snega

Ovo je zima sa najviše snega u Moskvi u poslednjih 100 godina: od decembra je na taj grad palo više od dva metra snega, izvestila je televizija Raša tudej.

Više od 45.000 radnika komunalne službe i 15.000 mašina rade na raščišćavanju novih 26 centimetara snežnog prekrivača sa ulica, što je skoro petina prosečnih godišnjih padavina.

Mnogi Moskovljani koji su se sinoć vraćali s posla kući proveli su između pet i 10 sati u vozilima pošto je prosečna brzina bila sedam do devet kilometara na sat. Skoro 150 kamiona zaglavilo se na moskovskom autoputu, blokirajući satima saobraćaj.

U protekla 24 sata registrovano je preko 3.000 saobraćajnih udesa, mnogo više od što je uobičajeno. Ni pešaci nisu prošli mnogo bolje - više od 50 ljudi povređeno je zbog pada na poledici.

Na moskovskom aerodromu je otkazano više od 100 polazaka aviona, 56 letelica nije dobilo dozvolu za sletanje, a 155 letova je kasnilo preko tri sata.

U nekim oblastima Rusije su u decembru zabeležene najniže temperature u poslednjih 70 godina.

Meteorolozi predviđaju još snega narednih dana, a vremenski uslovi će, kako navode, ostati slični do kraja februara, pa čak i u martu.

(Novi Magazin)

Pogledajte još