Kembridž: Duel nadbiskupa i ateiste - nadbiskup pobedio

Nadbiskup Vilijams je pobedio, osvojivši 324 glasa, dok je Dokins dobio 136.

Dvojica uglednih britanskih profesora, Roven Vilijams i Ričard Dokins, sučelili su svoje stavove o religiji tokom debate organizovane na Univerzitetu Kembridž, prenosi Verska informativna agencija.

Vilijemsovi argumenti bili su fokusirani na značaj religije u oblikovanju ljudske zajednice i na solidarnost i ljubav prema bližnjem koju zastupa vera.

Prema Vilijamsovim rečima, koncept ljudskih prava ima korene u religiji.

"Konvencija o ljudskim pravima ne bi bila to što jeste bez istorije filozofske religijske debate", istakao je Vilijams.

Njegov suparnik se pre svega osvrtao na stavove islama.

Argumenti profesora Dokinsa su da vera tlači ženu, da je religija "izgovor" za razne probleme i da ona ometa nalaženje pravih objašnjenja ljudske egzistencije.

"To je izdajstvo intelekta, izdaja svega što je najbolje u ljudima. To je lažna zamena za objašnjenja egzistencije, koja naizgled nudi odgovore na pitanja, sve dok je ne preispitate i shvatite da ste bili u zabludi", rekao je profesor Dokins.

Organizator "duela" bilo je debatno društvo Kembridž junion sosajeti (Cambridge Union Society) koje je tokom godina ugostilo neke od najznačajnijih ličnosti svetske politike, umetnosti i sporta, među kojima su bili predsednici i premijeri, dobitnici Oskara i osvajači olimpijskih medalja.

Među učesnicima debata koje su organizovali bili su i Vinston Čerčil, nadbiskup Dezmond Tutu i dalaj-lama.

Vilijams, doskorašnji kanterberijski nadbiskup, odstupio je sa čela Anglikanske crkve krajem prošle godine i preuzeo poziciju dekana Magdalen koledža u Kembridžu.

U "drugom uglu" Ričard Dokins, bivši profesor biologije na Oksfordu, čuven kao autor brojnih knjiga o Darvinu i evoluciji, ali i kao aetista i žestok kritičar kreacionizma.

Verska informativna agencija, RTS

Pogledajte još