Stručnjaci upozoravaju: Povučeno mleko veoma kancegoreno

Roksandić je objasnio je da su aflatoksini plesni, koji u digestivni trakt ljudi dospevaju putem stočne hrane.

PROČITAJ I: Hrvatska: Mleko "Dukat" i "Vindija" kontaminirano opasnim materijama

Iz prodavnica u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori povlači se i zabranjuje uvoz nekoliko vrsta mleka proizvođača "Dukat" i "Vindija", pošto su pojedina pakovanja kontaminirana. U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da u srpskim radnjama nema zaraženog mleka.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je za B92 da u Srbiju nije uvezeno mleko iz Hrvatske. "Manja količina mleka uvezena je iz Bosne i Hercegovine i u njoj nije bilo aflatoksina", kaže on.

U Ministarstvu poljoprivrede narednu isporuku mlekare "Dukat" iz BiH očekuju u utorak i najavljuju da će biti redovno uzorkovana i ispitane na mikrotoksine.

PROČITAJ I: Srbija: Nema toksina u uvezenom mleku

Izbegavati jeftine proizvode

Povodom povlačenja konzerve tunjevine "Rial", zbog visokog nivoa histamina, rekao je da treba izbegavati jeftine marke sardina, jer su sve one opterećene teškim metalima. "Brendove sumnjivog kvaliteta treba izbegavati i držati se proverenih proizvoda", upozorio je Roksandić.

U Ministarstvu dodaju da se domaće mleko redovno kontroliše i da je potpuno ispravno, kao i da je pre mesec dana rađena i vanredna inspekcijska analiza.

Roksandić, koji je i nutricionista, istakao je gostujući u Vestima "B92" da bi inspekcija trebalo da redovno kontroliše referentne vrednosti sastajaka mleka i mlačnih proizvoda.

"Suša u Srbiji, ali i u ostalim zemljama regiona, donela je naglu vlagu, a ove materije su podložne razmnožavanju u tim uslovima", objasnio je on.

Roksandić je dodao da su "bosanske kolege dobro odradile posao" upozorivši hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede o potencijalnoj opasnosti.

On je naveo i da se nada da Udruženje potrošača u Srbiji radi svoj posao, baš kao i inspekcijske službe, buduži da potrošači ne mogu sami da utvrde da li je mleko zagađeno.

"Potrošači ni po ukusu ni po mirisu ne mogu ni da posumnjaju da je mleko toksično", naglasio je Roksandić.

Mleko se povlači zbog prisustva aflatoksina
, koji spadaju u grupu najkancerogenijih poznatih supstanci, a inače su prirodni mikrotoksini koje proizvode mnoge vrste gljiva.

"Aflatoksin je zapravo metabolit. Oni izimaju hranom neke druge aflatoksine A1, A2, B1, pa ih onda metaboliziraju. Karakterističan je za mleko. Njegovo prvo i osnovno svojstvo je kancerogenost, kod određenih doza, i posle određenog vremena uzimanja može izazvati rak", ističe Franjo Plavšić, toksikolog.

Uzroci zaraženog mleka otkrivenog u Hrvatskoj poslati su na analize u Beč, a rezultati se očekuju sredinom februara.

Pogledajte još