Amerikanci pod udarom velike kineske sajber-špijunaže

Američke obaveštajne službe identifikovale su Kinu kao zemlju koja najagresivne pokušava da nađe način da uđe u kompjuterske sisteme američkih kompanija i institucija sa ciljem smanjivanja ekonomske konkurentnosti SAD, piše "The Washington Post".

Izveštaj, koji predstavlja zajednički stav obaveštajnih službi SAD i potekao je od neimenovanih izvora, opisuje širok spektar sektora koji su bili mete hakera u poslednjih pet godina, među kojima su sekstori energije, finansija, informacionih tehnologija, vazduhoplovstva i automobilske industrija. Ova procena, međutim, nije odredila u kojoj meri je ova moderna vrsta špijunaže finansijski uticala na SAD, ali nezavisni eksperti smatraju da se radi o desetinama milijardi dolara.

Kako piše "The Washington Post", na sajber-špijunažu se pre gledalo kao na problem koji se tiče obaveštajnih službi i vojske, a danas većina smatra da ona direktno utiče na ekonomske interese američke nacije.

Obamina administracija trenutno veoma ozbiljno radi na traženju načina da se suprostavi "online" krađi poslovnih tajni. Kao metode borbe, kako analitičari očekuju, Amerikanci će verovatno koristi formalne proteste, uvođenje viza, proterivanje diplomatskih kadrova, kao i podnošenje žalbi Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Jedan od zvaničnika administracije, kako prenosi "The Washington Post", kaže da je sajber-špijunaža "toliko raširena da je to postalo nacionalno pitanje".

Pored Kine, koja je navedena kao zemlja koja najviše špijunira SAD putem Interneta, kao sajber-špijunske zemlje navedene su i Rusija, Izrael i Francuska, mada u znatno manjoj meri.

S drute strane, Kina odlučno odbacuje tvrdnje SAD-a da putem sajber-špijunaže pokušava da sebi stvori ekonomsku dobit, dodajući da Kina niti podržava, niti vrši hakovanje računara.
Pogledajte još