Kako trgovati na Berzi? Pitanja i odgovori:

Naše čitaoce zanimali su odgovori na brojna pitanja vezana za akcije i obveznice stare devizne štednje, pa smo odgovore potražili na Beogradskoj berzi, gde se trguje ovim hartijama od vrednosti. Sledi izbor nekih pitanja i odgovora:

Na koji način mogu da trgujem obveznicama Republike Srbije za izmirenje obaveza po osnovu devizne štednje građana? 

Prvo morate da se obratite nekom od berzanskih posrednika koji imaju dozvolu da trguju obveznicama Republike Srbije na Beogradskoj berzi. S njima potpisujete ugovor kojim regulišete međusobna prava i obaveze. Za obavljanje transakcije trgovanja Obveznicama Republike Srbije berzanski posrednici uzimaju proviziju koja ne prelazi 1%, ali njen tačan iznos zavisi od poslovne politike berzanskog posrednika. Obveznicama se trguje na Berzi od ponedeljka do petka u vremenu od 09.30 do 13.00 časova.

Na koji način se vrši isplata nakon prodaje obveznica devizne štednje? 

Nakon prodaje obveznica Republike Srbije za izmirenje obaveza po osnovu devizne štednje građana isplata se vrši u evrima, na devizni račun prodavca. Isplata se uglavnom obavlja u roku od tri do pet dana nakon trgovanja. 

Kako da prodam akcije koje posedujem, ako se do sada nije trgovalo akcijama mog preduzeća? 

Da bi ste mogli da prodate akcije preduzeća koje posedujete potrebno je da se preduzeće prijavi za trgovanje na Berzi, odnosno da popuni prospekt u kome se nalaze podaci o finansijskom poslovanju preduzeća, imovini koju poseduje, delatnosti kojom se preduzeće bavi... Nakon toga se zakazuje prva aukcija i otpočinje trgovanje akcijama. Pre nego što preduzeće preda prospekt ne možete trgovati njegovim akcijama na Berzi.
Nakon što je ovo učinjeno obratite se nekom od berzanskih posrednika čiji spisak se nalazi na sajtu Berze.

Kada će se na Berzi trgovati akcijama preduzeća koja su sada u postupku tenderske privatizacije? 

Sam postupak tenderske privatizacije nije povezan sa trgovanjem akcijama na Berzi. Agencija za privatizaciju organizuje prodaju do sada neprivatizovanog dela kapitala društvenih preduzeća, dok se na Berzi trguje akcijama koje su nastale u prethodnim procesima privatizacije. U tom smislu, trgovanje akcijama na Berzi nije ni na koji način uslovljeno tenderskom privatizacijom. Bilo je slučajeva da se akcije pojedinih preduzeća pojave na Berzi odmah nakon tenderske privatizacije, ali to zavisi isključivo od odluke emitenta da li da se pojavi u trgovanju na Berzi ili ne.

Postoji li način trgovanja na Berzi, gde vlasnik akcija sam može da odabere momenat kada želi da proda ili kupi određenu akciju? 

U zavisnosti od Vašeg dogovora sa brokerskom kućom, postoji mogućnost da brokeru ispostavite nalog telefonskim putem i on ga, tog trenutka, unosi u sistem za trgovanje BELEX. Svakako, neophodno je da broker prethodno poseduje dokaz o Vašim izdvojenim novčanim sredstvima na posebnom računu, ukoliko se opredelite za kupovinu hartija od vrednosti, odnosno račun hartija od vrednosti, ukoliko je Vaše opredeljenje prodaja hartija.
Istovremeno, servis BELEX.info (http://www.belex.info) omogućuje Vam praćenje trgovanja na Beogradskoj berzi u realnom vremenu, kako biste mogli da blagovremeno odreagujete na sve promene na tržištu.

Kako mogu da trgujem akcijama na Beogradskoj berzi i da li to mogu putem Interneta? 

Akcijama se na Beogradskoj berzi trguje isključivo posredstvom brokera. Putem Interneta možete pratiti promene cena preko novog servisa na adresi www.belex.info. Prateći promene cena, u realnom vremenu, znači kada se i dese, možete reagovati i pravovremeno izdati nalog brokeru. 

Možete li mi objasniti kakva je razlika između obične akcije i obične akcije s uvećanim pravom glasa? 

Razlika između navedene dve vrste akcija je što obične akcije sa uvećanim pravom glasa sadrže veći broj glasova (više od 1 glasa po akciji) u skupštini akcionara dok obične imaju samo jedan glas po jednoj akciji. Broj glasova, po jednoj akciji, određuje se u odluci o emisiji akcija izdavaoca.

Da li je po novom Zakonu o akcijama direktor preduzeća dužan da izda prospekt za trgovanje? 

Odrednicama Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata čl. 42 predviđena je obaveza izdavaoca da se uključi na Berzu. Takođe predviđeno je da u roku od tri dana od dana upisa hartija od vrednosti u Centralni registar hartija od vrednosti i otvaranja emisionog računa - podnese zahtev za prijem na listing Berze ili zahtev za prijem na slobodno berzansko tržište. Sa druge strane, Berza nije u mogućnosti da utiče na dinamiku dostavljanja prospekta od strane izdavaoca.

Da li strani državljani prilikom bilo kakvih poslova vezanih za trgovinu hartija od vrednosti na Beogradskoj berzi imaju ista prava kao i građani Srbije? 

Građani drugih država mogu trgovati hartijama od vrednosti na Beogradskoj berzi, svakako putem brokerske kuće, člana Beogradske berze. Kolege iz brokerskih kuća uputiće zainteresovane na celokupnu proceduru vezanu za otvaranje potrebnih računa, registraciju u Centralnom registru i druge predradnje vezane za trgovanje hartijama na Berzi.

Ja sam vojni penzioner a moja supruga radi u zdravstvu. Pošto su to državne institucije, kako su rešene akcije za naš radni staž i da li je to uopšte rešeno? 

Ukoliko niste iskoristili mogućnosti koje je davao prethodni Zakon o privatizaciji, preostaje Vam da se obratite Agenciji za privatizaciju i da eventualno učestvujete u distribuciji akcija javnih preduzeća, ali to izlazi iz okvira nadležnosti Beogradske berze. Savet je da se obratite direktno Agenciji za privatizaciju.
U toku je postupak traženja rešenja da i zaposleni u zdravstvu i drugim javnim ustanovama i firmama imaju pravo na besplatne akcije i uskoro će se znati .
("Pregled")

Pogledajte još