Srbin prvi čovek svetskog rvanja

Lalović je postavljen na tu funkciju nakon što je Izvršni odbor uskratio dosadašnjem predsedniku Rafaelu Martinetiju, koji je potom podneo ostavku.

"Situacija je naterala Martinetija da se povuče. Teško je čoveku koji je bio predsednik 11 godina u situaciji kada MOK povuče rvanje sa olimpijskih igara. To je glavni razlog“, rekao je Lalović.

Lalović, inače predsednik Skupštine Rvačkog saveza Srbije (RS), biće na čelu FILA najmanje do septembra kada će u Budimpešti biti održan Kongres te organizacije.

„Teško je reći šta će se dogoditi, ali počećemo sa aktivnostima u ponedeljak. Svako će imati svoj zadatak i moraće da ga ispuni. Imamo samo jedan cilj, a to je da se vratimo na OI. Lobiranje je najvažnije, ali to nije nešto što možete da osetite“, dodao je Lalović.

Do smene na čelu FILA došlo je posle preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se rvanje, koje je deo Olimpijskih igara od samog početka, ne nađe na spisku sportova za Igre 2020. godine.

Posle sednice Izvršnog odbora FILA poručeno je da će učiniti sve kako bi ubedili članove MOK-a da sačuvaju olimpijski status.

Izvršni komitet MOK je u utorak u lepezi od 25 sportova koji će biti na Igrama zadržao moderni petoboj, a rvanje ima teoretsku šansu da se odmah vrati u olimpijsko okrilje, pošto će se za to upražnjeno mesto boriti sa jos sedam sportova - bejzbol/softbol, karate, vožnja rolerima, sportsko penjanje, skvoš, surfovanje i vušu.

MOK će konačnu odluku o novom članu olimpijske porodice doneti na zasedanju u Buenos Ajresu od 7. do 10. septembra.

(Izvor: B92/ Tanjug)

Pogledajte još