Tuta stigao u Split: Hag oslobodio još jednog hrvatskog ratnog komandanta

Na splitskom aerodromu Mladena Naletilića Tutu dočekali su članovi porodice, saborci i prijatelji, a Naletilić nije želeo da daje izjave.

Kao komandant jedinice "Kažnjenička bojna” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Naletilić je 2006. pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog mučenja, pljačke i okrutnog postupanja prema civilima u Doljanima, Duhanskom institutu u Mostaru i zatočeničkom centru Heliodrom 1993. godine. Tribunal je utvrdio da je Naletilić, između ostalog, naredio uništenje kuća bošnjačkog stanovništva u Doljanima i proterao oko 400 civila iz Sovića i Doljana. Njemu je suđeno sa Vinkom Martinovićem Štelom, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina na području Mostara, podseća "Oslobođenje".

Naletilić je po završetku ratnih sukoba napustio vojsku, a uhapšen je u Hrvatskoj 1997. i dve godine je proveo u zatvoru Remetinec.

U martu 2000. godine izručen je Haškom tribunalu, gde je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice od aprila 1993. do januara 1994. godine.

Poslednjih pet godina proveo je u jednom zatvoru u Italiji, odakle je danas oslobođen po nalogu Haškog tribunala, jer je izdržao dve trećine kazne.

Odmah po oslobađanju, italijanske vlasti su odlučile da ga deportuju za Hrvatsku.

Iz Udruženja logoraša Mostara poručuju da je odluka o puštanju na slobodu ratnog zapovjednika Kažnjeničke bojne Hrvatskoj vijeća obrane (HVO) prava sramota.

- Ni ovde se, očigledno, nije obratila pažnja na to kakva su dela počinjena, odnosno, za kakve je zločine donesena presuda. Nedopustivo je da se u takvim slučajevima koristi taj princip "odslužene dve trećine kazne". Samo se nadam da ovo neće pokolebati logoraše da odustanu od svojih tužbi - kazao je za agenciju Anadolija predsednik Udruženja logoraša Mostara Tarik Tanović.

Izvor: K.M./FoNet/Oslobođenje/Anadolija

Pogledajte još