fbpx

Kćerka slovenačkog premijera zaposlena preko veze

Protivkorupcijska komisija danas je to ocenila koruptivnim činom za koji je odgovorna uprava preduzeća.

"Niki Janša i Tadeju Tanku bila je omogućena imovinska i neimovinska korist jer su zaposleni u suprotnosti s propisima, što odgovara definiciji korupcije", navela je komisija u svom nalazu.

Janšina kći diplomirala je arhitekturu, sin njegovog zastupnika pravo, a zaposleni su nekoliko meseci nakon sticanja diplome u firmi u državnom vlasništvu u kojoj je prosečna plata 4.000 evra bruto, prenosi Hina pozivajući se na saznanja lokalnih medija.

Slučaj je u javnosti poznat već duže, a spominje se kao slučaj česte prakse nepotizma jer je nezaposlenih mladih mnogo - na berzi rada je više stotina diplomiranih pravnika i više od sto diplomiranih arhitekata.

Premijer se nedavno i u parlamentu branio od optužbi u kojima su spominjani slučajevi nepotizma i protekcije za decu istaknutih političara vezanih za njegovu stranku.

Pritom je opovrgao postojanje nepotizma u stranci, tvrdivši tada i da je njegova kći odbijena na više kaknkursa upravo zbog svog prezimena.

Protivkorupcijska komisija je istraživanjem tog slučaja utvrdila da su prilikom primanja na posao dece dvojice istaknutih političara kršeni propisi, za šta je odgovorna uprava "Plinovoda" jer su zaposleni na radnim mestima koja nisu sistematizacijom predviđena za pripravnika.

Prema nalazu komisije, postupak tokom zapošljavanja vođen je na način koji je diskriminisao ostale kandidate, a prekršeni su i neki drugi propisi i zakoni.

Komisija uz to navodi da premijer Janša i predsednik njegovog poslaničkog kluba Jože Tanko već zbog svog položaja imaju uticaj na razvoj preduzeća "Plinovodi", jer vlada direktno utiče na imenovanje i moguće razrešenje njegove uprave.

izvor: tanjug, B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.