Sirija: Eksplozija u Damasku ubila 53 osobe

U vozilu je bilo smešteno između 1 i 1,5 tone eksploziva, izjavio je guverner Damaska Bašir Šaban.

"U napadu je i desetine ljudi ranjeno", navodi se u izveštaju televizije. Današnji napad je najsmrtonosniji od 10. maja 2012. godine, kada je u dvostrukom samoubilačkom napadu u Damasku poginulo 55 ljudi.

Državna televizija javila je da je reč o napadu "terorista", kako inače sirijski državni medijinazivaju pobunjenike koji se bore protiv režima predsednika Bašara al-Asada.

Međutim, i opoziciona Sirijska nacionalna koalicija je oštro osudila današnji "teroristički napad" u centru Damaska, za razliku od prethodnih puta, kada je za slične napade osuđivala sirijski režim.

Svako ubistvo ili kršenje ljudskih prava je kriminalno delo i ko god da je počinilac, treba da bude osuđen, navodi se u saopštenju Sirijske nacionalne koalicije.

Ekstremne islamističke grupe, bliske sirijskim pobunjenicima, u prošlosti su u više navrata preuzimale odgovornost za samoubilačke napade u Siriji.

Opoziciona Opservatorija za ljudska prava je ranije navela da je eksplozija odjeknula u centralnom kvartu Mazra, nedaleko od sedišta vladajuće Bas partije i ambasade Rusije. Navodi da su među žrtvama većinom civili, ali da među njima ima i pripadnika snaga bezbednosti.

Policijski zvaničnik u izjavi agenciji AFP rekao je da je reč o snažnoj eksploziji koja se dogodila u blizini džamije Al-Iman, u centralnoj četvrti Mazra.

Agencija AP prenosi da je automobil eksplodirao u trenutku kad je prišao kontrolnom punktu postavljenom između ruske ambasade i sedišta vladajuće partije predsednika Asada.

Ruska agencija Itar Tas prenela je izjavu službenika ruske ambasade, koji je rekao da je u eksploziji oštećena zgrada ambasade, ali da niko nije povređen. "Zgrada je veoma oštećena... Svi prozori su popucali od siline eksplozije", rekao je on.

Očevici tvrde da je meta napada bio kontrolni punkt u Mazri.

Iznad centra Damaska širi se gust oblak dima, a policija je ubrzo posle detonacije blokirala sve ulice u centru prestonice.

Ambulantna kola su brzo upućena na mesto gde je eksplodirao automobil, a vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila automobile.

Od siline eksplozije razbijeni su izlozi i prozori na obližnjim zgradama.

Eksplozija je usledila ubrzo pošto su u blizini fudbalskog stadiona u Damasku ispaljene dve minobacačke granate i tada je jedan igrač ubijen, navodi AP.

Prethodnog dana minobacaške granate su eksplodirale u blizini jedne od tri Asadove palate u prestonici, pričinivši samo materijalnu štetu.

Damask je do sada bio pošteđen velikog nasilja koje je uništilo druge sirijske gradove, ali su vladine zgrade bile u proteklom periodu meta bombaških napada, navodi AP.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za dnašnji napad. Od marta 2011. godine, kada su počeli sukobi u Siriji, u toj zemlji je poginulo oko 70.000 ljudi.

(Izvor: B92)

Pogledajte još