fbpx

Brže vozom od Beograda do Bara već od 2014.

Simonović je na sastanku sa delegacijom čelnika crnogorskih železnica, Luke Bar i Kontejnerskih terminala iz Crne Gore kazao da će se time železnica postati konkurentnija od drumskog prevoza, navodi se u saopštenju Železnice Srbije.

Kako je podsetio Simonović, remont srpskog dela pruge Beograd-Bar finansiraće se delom iz ruskog kredita od 800 miliona dolara.

U saopštenju se navodi da se na pruzi Beograd-Bar očekuje povećanje teretnog železničkog saobraćaja i da to srpske i crnogorske železnice moraju da dočekaju spremne.

Početkom ove godine najavljen je i prevoz 600.000 tona nikla iz Luke Bar, oko 50.000 tona peska iz Srbije za Crnu Goru, 50 kontejnerskih vozova iz Beograda za Luku Bar, oko 100.000 tona boksita iz Crne Gore za Mađarsku, navodi se u saopštenju.

Prevoz putničkih automobila iz Kragujevca za Bar uspešno se realizuje i od sredine avgusta do kraja prošle godine prevezeno ih je skoro 15.000, a za ovu godinu planiran je prevoz od skoro 120.000 Fijatovih automobila na toj relaciji.

Kako se dodaje, biće povećan i prevoz glinice iz Zvornika za Podgoricu, a nastaviće se i železnički transport žitarica, otpadnog gvožđa i petrol koksa barskom prugom.

Železnice Srbije su navele da je u putničkom saobraćaju manji broj vozova i broj putnika na barskoj pruzi, ali zajednički je interes da se podignu kvalitet i brzina putovanja između Beograda i Bara, kako bi se oni ponovo vratili na železnicu.

Simonović je naglasio da se sva otvorena pitanja moraju rešavati odmah ili u precizno definisanim rokovima, kako se ne bi došlo u situaciju da železnice imaju šta da prevoze, ali to ne mogu da učine zbog nedostatka vagona ili stanja infrastrukture.

Predstavnici srpskih i crnogorskih železnica i kompanija saglasili su se da na državnom nivou treba preduzeti sve što je moguće kako bi se vozovi što kraće zadržavali na graničnim prelazima.

(Izvor: B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.